logo

Γενικά
Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από απότομη και συχνά πλήρη απώλεια της όρασης από το ένα μάτι, χωρίς όμως πόνο. Αντικειμενικά, διαπιστώνεται κατάργηση του φωτοκινητικού αντανακλαστικού. Με την οφθαλμοσκόπηση ο αμφιβληστροειδής, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος του βυθού, φαίνεται γαλακτόχρωμος και οιδηματώδης. Στο μέσο της γαλακτόχρωμης απόχρωσης του βυθού φαίνεται η ωχρά κηλίδα που διατηρεί την κόκκινη κερασόχρωμη απόχρωσή της και έρχεται σε χρωματική αντίθεση με τον λευκό αμφιβληστροειδή που βρίσκεται γύρω από αυτή.

 

Απόφραξη Αρτηρίας ΑμφιβληστροειδούςΑπόφραξη Αρτηρίας Αμφιβληστροειδούς


Το οίδημα του αμφιβληστροειδούς εντοπίζεται στη στιβάδα των γαγγλιακών κυττάρων. Η κερασόχρωμη απόχρωση της ωχράς κηλίδας δημιουργείται γιατί η ωχρά κηλίδα είναι λεπτή, δεν έχει γαγγλιακά κύτταρα και ως εκ τούτου μέσα από αυτή φαίνεται κανονικά ο χοριοειδής που φέρει όπως είναι γνωστό πλούσια αιμάτωση. Τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς επιπρόσθετα είναι πολύ στενά.

Μετά από λίγες ημέρες το οίδημα του αμφιβληστροειδούς εξαφανίζεται. Η οπτική όμως θηλή γίνεται λευκή και ατροφική λόγω της εκφύλισης των γαγγλιακών κυττάρων και των νευρικών ινών.

Η πρόγνωση είναι βαριά και η νόσος καταλήγει σε τύφλωση.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει η θηλοωχρική αρτηρία, διατηρείται μέρος της όρασης.

Η αρτηρία αυτή ως γνωστό προέρχεται από τη χοριοειδική κυκλοφορία και τροφοδοτεί την περιοχής της ωχράς.