Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Έρπης Ζωστήρ

Ο έρπης ζωστήρ, προκαλείται από τον ίδιο ιό της ανεμοβλογιάς. Μετά την αρχική προσβολή του ασθενή με τον ιό του έρπητα, ο ιός βρίσκεται σε στάδιο αναμονής “κοιμισμένος” σε ορισμένες ίνες νεύρων. Μπορεί να γίνει ενεργός ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως: γήρανση, στρες, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, και χρήση κάποιον φάρμακων.

Λόγω της διάταξης των νεύρων στα οποία ο ιός του έρπητα “κατοικεί”, κατά την διάρκεια μιας έξαρσης προσβάλει μόνο μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου. Αρχίζει ως εξάνθημα που οδηγεί σε φουσκάλες και σε πληγές στο δέρμα. Όταν ο κλάδος των νεύρων που νεκρώνει το μάτι προσβληθεί, τότε μπορεί να συμμετέχουν, το μέτωπο, η μύτη ή και τα βλέφαρα. Οι πληγές στη μύτη είναι ένα αρχικό σήμα της πιθανής συμμετοχής των ματιών.

Ο έρπης ζωστήρ μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο μάτι και το περιβάλλον δέρμα που μπορούν να έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα.

Η φλεγμονή και το έλκος του κερατοειδούς, μαζί με την επιπεφυκίτιδα και την ιρίτιδα είναι χαρακτηριστικά προβλήματα που απαιτούν θεραπεία.

Σε μερικές περιπτώσεις, ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο επίσης προσβάλλονται.

Τα προβλήματα των ματιών που προκαλούνται από τις οξείες ή χρόνιες προσβολές του έρπητα ζωστήρα μπορούν να προκαλέσουν: γλαύκωμα, καταρράκτη, διπλωπία, και ουλοποιήση του κερατοειδούς χιτώνα και των βλέφαρων.

Σε πολλούς ασθενείς αυτή η μόλυνση είναι εξαιρετικά επίπονη και διαρκεί συνήθως αρκετές, εβδομάδες. Μερικοί ασθενείς συνεχίζουν να έχουν πόνο ή νευραλγία πολύ μετά από την εξαφάνιση των προβλημάτων. Αυτό είναι γνωστό ως μετα-ερπητική νευραλγία.

Σημεία και συμπτώματα του έρπη ζωστήρ

Ο έρπης ζωστήρ προκαλεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που έχουν επιπτώσεις στο δέρμα και το μάτι. Κυμαίνονται σε δριμύτητα ανάλογα με την έκταση της προσβολής.

Μερικά από τα κατωτέρω προβλήματα εμφανίζονται έμμεσα από την φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια.

Προβλήματα του έρπη ζωστήρ που έχουν επιπτώσεις στο σώμα

 • Τα συμπτώματα Γρίπης όπως: (πυρετός, πονοκέφαλος, κούραση)
 • Αναφυλαξία, ερυθρότητα
 • Κόκκινο, ευαίσθητο, επώδυνο δέρμα
 • Φουσκάλες και πληγές στο δέρμα
 • Πόνο σαν καύσος ή τσούξιμο

Προβλήματα του έρπη ζωστήρ που έχουν επιπτώσεις στο μάτι

 • Ερυθρότητα
 • Ευαισθησία στο φως
 • Πρησμένα βλέφαρα
 • Ξηροφθαλμία
 • Θολωμένη όραση (ανάλογα με το πώς προσβάλλεται το μάτι)
 • Φλεγμονή του κερατοειδούς που μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση και ουλοποιήση του επιθηλίου
 • Φλεγμονή μέσα στο μάτι και το οπτικό νεύρο
 • Γλαύκωμα
 • Καταρράκτης
 • Διπλωπία
 • Απώλεια αίσθησης στην περιοχή των οφθαλμών ή της προσβολής από τον ιό.

Διάγνωση του έρπη ζωστήρ

Κατά την προσβολή του ματιού ο οφθαλμίατρος εξετάζει το πρόσθιο μέρος στην σχισμοειδή λυχνία και τον βυθό με το οπτικό νεύρο, με το οφθαλμοσκόπιο. Η οπτική οξύτητα και η ενδοφθάλμια πίεση ελέγχονται επίσης. Τα σημεία της προσβολής στο πρόσωπο και το σώμα σημειώνονται.

Θεραπεία του έρπη ζωστήρ

Ο έρπης ζωστήρ θεραπεύεται με φάρμακα αντι-ιϊκά, καθώς και με αντιφλεγμονώδη. Οι οφθαλμικές σταγόνες και οι αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν τα οφθαλμικά προβλήματα. Σε μερικές περιπτώσεις, οι σοβαρές οφθαλμικές επιπλοκές που προκαλούνται από τον έρπητα ζωστήρα μπορούν να απαιτήσουν και χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι μολυσμένοι ασθενείς πρέπει να αποφύγουν την επαφή με ανθρώπους που είναι πιο ευαίσθητοι και πιο ευπρόσβλητοι στην ασθένεια όπως: οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, ή οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.