Η υπερμετρωπία συμβαίνει όταν το φως που εισέρχεται στο μάτι, εστιάζει πίσω από τον αμφιβληστροειδή, αντί να εστιάζει ακριβώς επάνω σε αυτόν. Αυτό προκαλείται σε μάτια μικρότερα του κανονικού ή σε μάτια με κερατοειδή πιο επίπεδο του φυσιολογικού.
Οι υπερμέτρωπες δυσκολεύονται, συνήθως, να δουν κοντά, αλλά και μακριά επίσης. Τα νεαρά άτομα, με μικρή υπερμετρωπία, μπορούν συνήθως να δουν καθαρά, διότι ο φυσικός τους φακός μπορεί να προσαρμόσει αυξάνοντας την διακριτική ικανότητα του ματιού. Παρόλ’ αυτά καθώς το μάτι χάνει την ικανότητα προσαρμογής, σταδιακά, (ξεκινώντας περίπου στην ηλικία των 40), η θολή όραση λόγω της υπερμετρωπίας γίνεται συχνά πιο εμφανής.
Συμπτώματα υπερμετρωπίας
- Δυσκολία στην κοντινή όραση
- Θολή μακρινή όραση (κυρίως σε μεγάλους βαθμούς υπερμετρωπίας)
- Κούραση (πονοκέφαλοι, αίσθηση καψίματος, αίσθηση έλξης)
- Κούραση κατά το διάβασμα
- Στραβισμός σε παιδιά
Διάγνωση υπερμετρωπίας
Η υπερμετρωπία εντοπίζεται με τη διάθλαση. Στα νεαρά άτομα, γίνεται μυδρίαση της κόρης των ματιών, ώστε να χάσουν την προσαρμογή και η εξέταση να γίνει σωστά. Αυτό λέγεται κυκλοπληγία.
Θεραπεία υπερμετρωπίας
Η θεραπεία της υπερμετρωπίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: η ηλικία του ασθενούς, οι δραστηριότητες και το επάγγελμά του.
Στα νεαρά άτομα μπορεί και να μην χορηγηθούν γυαλιά ή φακοί επαφής ανάλογα με την ικανότητα προσαρμογής. Συστήνονται γυαλιά ή φακοί επαφής σε μεγαλύτερα άτομα. Η διαθλαστική χειρουργική είναι μία λύση για ενήλικες που επιθυμούν να βλέπουν καθαρά χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.