Στην περίπτωση του καταρράκτη, ο κρυσταλλοειδής φακός, χάνει την διαφάνεια του.
Ο κρυσταλλοειδής φακός, είναι αυτός ο μικρός φακός πίσω από την κόρη, που συγκλίνει τα φωτόνια επάνω στον αμφιβληστροειδή και που επιτρέπει στο μάτι να εστιάσει. Εάν ο κρυσταλλοειδής φακός αρχίζει να θολώνει, τότε αφήνει λιγότερα φωτόνια να διέλθουν και η όραση θολώνει σταδιακά με πιθανή αλλαγή αρχικά στην έγχρωμη όραση.
Εάν μόνο ένα μέρος του κρυσταλλοειδούς φακού γίνει θολερό, οι φωτεινές πηγές μπορεί να γίνουν ενοχλητικές ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζοντας κάποιες δραστηριότητες, όπως την οδήγηση.
Εάν μόνο ο κεντρικός πυρήνας γίνει θολερός μπορεί να παρατηρηθεί διπλωπία στο προσβεβλημένο μάτι.
Χειρουργική αντιμετώπιση καταρράκτη
Η θεραπεία του καταρράκτη, περιλαμβάνει πάντα χειρουργική αντιμετώπιση με σκοπό την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική ομάδα θα προχωρήσει με τον ακόλουθο τρόπο:
Στην αρχή της διαδικασίας το μάτι είναι γεμάτο με μία ιξωδοελαστική ουσία που θα προστατεύσει τους οφθαλμικούς ιστούς, ιδιαίτερα τον κερατοειδή. Ο χειρουργός θα είναι τότε σε θέση να αφαιρέσει το πρόσθιο μέρος του φακέλου του κρυσταλλοειδούς φακού, δημιουργώντας την ονομαζόμενη καψουλόρηξη. Χρησιμοποιώντας υπερήχους θρυμματίζει τον φακό και αφαιρεί τον καταρράκτη με αναρρόφηση, τεχνική που ονομάζεται φακοθρυψία των πρόσθιων τμημάτων του κρυσταλλοειδούς φακού, αφήνοντας ακέραιο μόνο το οπίσθιο μέρος του φακού που τον περιέχει ( δηλ. το περιφάκιο). Στην συνέχεια τοποθετείται ένας ενδοφθάλμιος φακός του οποίου η διαθλαστική δύναμη θα υπολογιστεί από μία εξέταση, την βιομετρία.
Ειδικά ποδαράκια του φακού προσφέρουν σταθερότητα μέσα στο μάτι.
Μετά την επέμβαση του καταρράκτη
Φεύγοντας από την κλινική θα αρχίσετε να τοποθετείται σταγόνες στο μάτι σας. Το όνομα του κολλυρίου και η συχνότητα της δόσης θα προκαθοριστούν από τη συνταγή σας.
Η όρασή σας θα βελτιωθεί σταδιακά τις ημέρες που ακολουθούν την επέμβαση, αλλά στην μεγαλύτερη πλειονότητα των περιπτώσεων, η καλύτερη όραση θα αποκτηθεί μετά από την αλλαγή των γυαλιών σας.
Αφού φύγετε από την κλινική, θα μπορείτε να διαβάζετε, να δείτε τηλεόραση, να περπατήσετε με κάποιους περιορισμούς.
Συμβουλές μετά την επέμβαση του καταρράκτη για 15 ημέρες
Για δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την επέμβαση σας θα πρέπει να προσέξετε τα εξής :
- Αρχικά τίποτα δεν πρέπει να αγγίξει το μάτι σας. Ένα άμεσο χτύπημα μπορεί να ξανανοίξει την πληγή.
- Για τον λόγο αυτό, συνιστάται να αποφεύγετε τα σπορ και να φοράτε προστατευτικά γυαλιά για να μην μπορούν τα μικρά παιδιά να αγγίξουν τα μάτια των παππούδων τους.
- Μην ξύνετε το μάτι σας.
- Προσοχή στην χρήση σαμπουάν και σαπουνιού.
- Μην χρησιμοποιείτε πισίνες.
- Τέλος, αποφύγετε όλες τις πηγές μόλυνσης.
- Αποφύγετε το κρύωμα και τα κρυολογημένα άτομα.
Μια οφθαλμολογική μόλυνση είναι μία πολύ σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί επείγουσα θεραπεία.
Εάν το μάτι σας παρουσιάσει ερυθρότητα ή πόνο ή αντιληφθείτε ξαφνική απώλεια της όρασης, επικοινωνήστε με τον χειρουργό-οφθαλμίατρό σας αμέσως.
Δευτερογενής Καταρράκτης – Θόλωση Οπισθίου Περιφακίου
Το περιφάκιο είναι ένας λεπτός ελαστικός σάκος που κρατάει τον συνθετικό ενδοφακό που τοποθετείται μέσα στο μάτι μετά την εγχείρηση του καταρράκτη. Το πρόσθιο μέρος του περιφακίου αφαιρείται προσεκτικά για να διευκολυνθεί η αφαίρεση του καταρράκτη. Ο συνθετικός ενδοφακός τοποθετείται μέσα στο υπόλοιπο μέρος του περιφακίου.
Αυτό το υπόλοιπο μέρος του περιφακίου θολώνει περίπου στο 20 – 25% των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη. Όταν αυτό παρουσιαστεί, οι ασθενείς παραπονιούνται για συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αρχικού καταρράκτη. Για αυτό τον λόγο και η κατάσταση αυτή ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης.
Συμπτώματα Δευτερογενή Καταρράκτη
- Προοδευτική ελάττωση της όρασης
- Θάμβος όρασης
- Επιδείνωση του θάμβους όρασης στον ήλιο και σε φώτα από απέναντι
Διάγνωση Δευτερογενή Καταρράκτη
Ο δευτερογενής καταρράκτης μπορεί να διαγνωσθεί κατά την απλή οφθαλμολογική εξέταση. Είναι πιο εύκολο να διαγνωσθεί εάν έχουν χορηγηθεί σταγόνες που ανοίγουν την κόρη του ματιού (μυδρίαση).
Θεραπεία Δευτερογενή Καταρράκτη
Μια απλή θεραπευτική αντιμετώπιση που ονομάζεται YAG Laser καψουλοτομή εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του δευτερογενούς καταρράκτου και την βελτίωση της όρασης. Το YAG Laser είναι ένας τύπος “ψυχρού” Laser που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο θολό περιφάκιο, από το οποίο επιτρέπει στο φως να εισέλθει στο μάτι. Η θεραπεία αυτή είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί αναισθησία, και έχει πολύ χαμηλό ρίσκο διότι δεν δημιουργείται καμία τομή.
Μετά την θεραπεία με Laser και μετά το πέρας της μυδρίασης (άνοιγμα της κόρης) σχεδόν όλοι οι ασθενείς παρατηρούν άμεση βελτίωση της όρασης. Η βελτίωση αυτή της όρασης εξαρτάται από την έκταση του θαμπώματος καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση του ματιού του ασθενούς.