logo

Στην περίπτωση του καταρράκτη, ο κρυσταλλοειδής φακός, χάνει την διαφάνεια του.

Ο κρυσταλλοειδής φακός, είναι αυτός ο μικρός φακός πίσω από την κόρη, που συγκλίνει τα φωτόνια επάνω στον αμφιβληστροειδή και που επιτρέπει στο μάτι να εστιάσει. Εάν ο κρυσταλλοειδής φακός αρχίζει να θολώνει, τότε αφήνει λιγότερα φωτόνια να διέλθουν και η όραση θολώνει σταδιακά με πιθανή αλλαγή αρχικά στην έγχρωμη όραση.

 

Εάν μόνο ένα μέρος του κρυσταλλοειδούς φακού γίνει θολερό, οι φωτεινές πηγές μπορεί να γίνουν ενοχλητικές ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζοντας κάποιες δραστηριότητες, όπως την οδήγηση.

Εάν μόνο ο κεντρικός πυρήνας γίνει θολερός μπορεί να παρατηρηθεί διπλωπία στο προσβεβλημένο μάτι.


 

Δευτερογενής Καταρράκτης – Θόλωση Οπισθίου Περιφακίου

Το περιφάκιο είναι ένας λεπτός ελαστικός σάκος που κρατάει τον συνθετικό ενδοφακό που τοποθετείται μέσα στο μάτι μετά την εγχείρηση του καταρράκτη. Το πρόσθιο μέρος του περιφακίου αφαιρείται προσεκτικά για να διευκολυνθεί η αφαίρεση του καταρράκτη. Ο συνθετικός ενδοφακός τοποθετείται μέσα στο υπόλοιπο μέρος του περιφακίου.

Αυτό το υπόλοιπο μέρος του περιφακίου θολώνει περίπου στο 20 – 25% των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη. Όταν αυτό παρουσιαστεί, οι ασθενείς παραπονιούνται για συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αρχικού καταρράκτη. Για αυτό τον λόγο και η κατάσταση αυτή ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης.