Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια που προσβάλει την ωχρά. Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή (περίπου 1 με 2 χιλιοστά), που εντοπίζεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και στην οποία συναντάμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση των οπτικών κυττάρων.
Λόγω αυτής της συγκέντρωσης, η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την άριστη ποιότητα της όρασής μας, όταν κοιτάμε ευθεία μπροστά, αλλά και των οπτικών μας ικανοτήτων, όπως διάβασμα, γράψιμο, οδήγηση. Οι περιβάλλουσες περιοχές του αμφιβληστροειδούς είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο του οπτικού μας πεδίου.
Σε τι αναφέρεται ο όρος οπή ωχράς κηλίδας
Η οπή ωχράς κηλίδας αναφέρεται στη δημιουργία μιας οπής, η οποία κατά κάποιο τρόπο, σταδιακά, μεγαλώνει σε μέγεθος και οι άκρες της ανασηκώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κεντρικής οπτικής οξύτητας του ασθενούς. Χωρίς επέμβαση, η κατάσταση χειροτερεύει και η κεντρική όραση μπορεί να φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Πώς αντιμετωπίζεται η οπή ωχράς κηλίδας?
Η οπή ωχράς κηλίδας απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση έχει σκοπό, αφενός να σταματήσει η περαιτέρω απώλεια όρασης και αφετέρου να επιτευχθεί ενδεχόμενη βελτίωσή της.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός-οφθαλμίατρος αντικαθιστά το υαλοειδές υγρό με ένα υποκατάστατο (μέσω της τεχνικής της υαλοειδεκτομής) και στη συνέχεια αφαιρεί το περίβλημα του υαλοειδούς που προσκολλάται στον αμφιβληστροειδή. Προκειμένου να βοηθήσει στην επούλωση της οπής, ο χειρουργός θα αφαιρέσει και την εσω-αφοριστική μεμβράνη (διαφανής μεμβράνη, 10 φορές λεπτότερη από μία τρίχα) από τον αμφιβληστροειδή σε όλη την οπίσθια περιοχή.
Τελειώνοντας την επέμβαση, ο οφθαλμίατρος θα εισάγει μία φυσαλίδα αερίου στο μάτι για να πιέσει τις άκρες της οπής και να τη βοηθήσει να κλείσει. Όμως, η φυσαλίδα αυτή, υπακούοντας στο νόμο της άνωσης του Αρχιμήδη, θα ανυψωθεί. Επομένως, ο ασθενής για να συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξη της ανάρρωσής του θα πρέπει να κοιτάζει κάτω στο έδαφος (με σκυμμένο το κεφάλι), έτσι ώστε η φυσαλίδα αερίου να πιέζει την οπή. Η στάση αυτή ονομάζεται θέση φυσαλίδας και είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή.
Τι πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση
Φεύγοντας από την κλινική θα χρειαστεί αρχικά να τοποθετήσετε σταγόνες στο μάτι σας. Οι λεπτομέρειες της συνταγής (συχνότητα, οδηγίες χρήσης) θα σας δοθούν από τον οφθαλμίατρό σας. Μερικές επιπλέον χρήσιμες συμβουλές ακολουθούν παρακάτω:
- Μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι με αυτοκίνητο, αρκεί να είστε καθιστοί και να κοιτάτε προς τα γόνατά σας.
- Μπορείτε να αφαιρέσετε τις γάζες την επόμενη ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το χειρουργημένο μάτι δε θα είναι σε θέση να δει, λόγω της φυσαλίδας αερίου.
- Θα χρειαστεί να διατηρήσετε τη θέση φυσαλίδας για 3 έως 8 ημέρες. Αυτό μπορεί να σας φανεί αρκετά δύσκολο, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει δυσανεξία στο λαιμό ή στον ώμο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν μια καθιστή θέση δίπλα σε τραπέζι, τοποθετώντας το κεφάλι τους επάνω στους αγκώνες ή σε μαξιλάρι.
- Τις νύχτες η διατήρηση της θέσης φυσαλίδας είναι δυσκολότερη. Κάποιοι ασθενείς επιλέγουν να κοιμούνται με το κεφάλι προς το στρώμα και άλλοι καθιστοί.
- Επιτρέπεται να διαβάσετε εφόσον κρατάτε το βιβλίο προς τα κάτω.
- Κατά τη διάρκεια την οποία η φυσαλίδα αερίου βρίσκεται μέσα στο μάτι σας απαγορεύονται όλα τα ταξίδια με αεροπλάνο.
- Η διαδικασία της επούλωσης ολοκληρώνεται μετά από περίπου μία εβδομάδα, ανάλογα τον τύπο αερίου που χρησιμοποιείται. Μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθειες, παρόλα αυτά θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων (μην ξύνετε το μάτι σας, να είστε προσεκτικοί στη χρήση σαμπουάν και αποφύγετε τα κρυολογημένα άτομα, τις πισίνες καθώς και όλες τις πιθανές εστίες μόλυνσης). Σε περίπτωση οφθαλμικής μόλυνσης απαιτείται επείγουσα θεραπεία. Εάν αντιληφθείτε ερυθρότητα, πόνο ή ξαφνική απώλεια όρασης πρέπει να ειδοποιήσετε το γιατρό σας αμέσως.
Αφού εξαφανιστεί η φυσαλίδα, η όρασή σας θα βελτιωθεί σταδιακά το διάστημα των επόμενων 6 μηνών και, εάν η θέση φυσαλίδας εκτελέστηκε σωστά και τυπικά, μέσα σε ένα μήνα θα επιστρέψετε στο επίπεδο της όρασης που είχατε πριν την επέμβαση και δε θα χειροτερέψει.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μετά την επέμβαση, ενώ ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, μπορεί να εμφανίσουν επιτάχυνση της φυσιολογικής εξέλιξης του καταρράκτη.
Μπορείτε να δείτε σχετικό ενημερωτικό βίντεο εδώ