Επιβαρυντικά λειτουργούν και οι κακές συνθήκες στον εργασιακό χώρο.

Στη σημερινή εποχή με τις αυξημένες τεχνολογικές απαιτήσεις ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε κλειστούς χώρους χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έρευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το 80% των χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών παρουσιάζουν δυσκολίες στην όραση, όπως θολή όραση μακριά ή και κοντά, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, φωτοευαισθησία, διπλωπία, πόνους στον αυχένα ή και την πλάτη κ.α.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά το πέρας της εργασίας. Αρκετοί όμως εργαζόμενοι αναφέρουν παραμονή των συμπτωμάτων αυτών ή και μόνιμες αλλαγές- βλάβες στην όραση τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κάθε σύμπτωμα θα πρέπει να εξετάζεται από τον οφθαλμίατρο, και κάθε πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Στην συνέχεια και εφόσον η φύση των συμπτωμάτων είναι λειτουργική, ο οπτικός – οπτομέτρης θα συστήσει και θα εφαρμόσει την ενδεδειγμένη λύση.

Η πρεσβυωπία
Μετά την ηλικία των 40 ετών ο σημαντικότερος παράγοντας ελάττωσης της οπτικής λειτουργίας είναι η πρεσβυωπία. Παρουσιάζεται με αδυναμία εστίασης σε κοντινές αποστάσεις και στη συνέχεια σε μεσαίες και μακρινές. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 100.000 νέους πρεσβύωπες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 42% των εργαζομένων με ηλικία άνω των 55 ετών.

Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι κάποιο αίσθημα κόπωσης στον πρεσβύωπα, ο οποίος θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον οφθαλμίατρο για να δώσει λύση στο πρόβλημα του, ώστε να διατηρήσει την αποδοτικότητα του στην εργασία και να επανακτήσει την καλή ποιότητα της ζωής του (διάβασμα, γράψιμο κτλ). Δεν θα πρέπει, οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενο της εργασίας του, να παραβλέπει τυχόν προβλήματα στην όραση, όσον, αναφορά τόσο κοντινές όσο και μακρινές αποστάσεις.

Στην περίπτωση των ατόμων που έχουν μυωπία, η πρεσβυωπία τείνει να εμφανιστεί μετά την ηλικία των 40, σε αντίθεση με τους υπερμέτρωπες που μπορεί να αντιληφθούν ελάττωση της όρασης σε μικρές αποστάσεις ακόμα και από τα 35 τους χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση πολλοί υπερμέτρωπες αδυνατούν να υποπτευθούν ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε αρχόμενη πρεσβυωπία, θεωρώντας ότι βρίσκονται εκτός της ηλικιακής κλίμακας που μπορεί να προσβάλει η πρεσβυωπία, αναζητώντας τις αιτίες σε άλλους παράγοντες.

Τα οφέλη των πολυεστιακών γυαλιών
Η σύγχρονη οπτική τεχνολογία παρέχει δύο λύσεις έναντι των απλών ημισέληνων πρεσβυωπικών γυαλιών :

1. Ο νέος πρεσβύωπας που δεν χρησιμοποιεί μακρινή διόρθωση μπορεί να προμηθευτεί γυαλιά με φακούς διευρυμένου βάθους πεδίου, που καλύπτουν την κοντινή αλλά και τη μεσαία όραση. Το όφελος είναι μεγάλο καθώς έτσι έχει τη δυνατότητα να βλέπει άνετα από τα 35 εκατοστά μέχρι και τα 2,5 μέτρα. Γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε βάθος πεδίου μέχρι και 200% μεγαλύτερο έναντι των γυαλιών, που προορίζονται μόνο για την κοντινή όραση.

2. Για τον πιο ώριμο πρεσβύωπα ή αυτόν που χρειάζεται εξαρχής και μακρινή διόρθωση, η χρήση των πολυεστιακών φακών είναι η ιδανική λύση. Ο πολυεστιακός φακός επιταχύνει όλες τις απαραίτητες διορθώσεις της όρασης ( μακριά -μεσαία- κοντινά), σε οποιαδήποτε διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) με έναν και μονό φακό με κάθετη σταδιακή αλλαγή των βαθμών.

Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε στο επάνω μέρος τους να καλύπτεται η μακρινή διόρθωση του ασθενούς και σταδιακά κατεβάζοντας το βλέμμα του προς τα κάτω να περνάει από αλλεπάλληλες ζώνες μεσαίες όρασης, μέχρι να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο του φακού που αντιστοιχεί στην κοντινή του διόρθωση. Οι ζώνες αυτές και οι μεταβολές τους δεν είναι ορατές μα κάποια διαχωριστική γραμμή, όπως συμβαίνει με τα διπλεστιακά ή τριπλεστιακά.

Έτσι, με ένα και μόνο ζεύγος γυαλιών θα μπορεί να βλέπει άνετα και καθαρά σε όλες τις αποστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει το κόστος δύο ή τριών γυαλιών, άλλα και την εναλλαγή τους, διαδικασία που είναι ιδιαίτερα κουραστική, χρονοβόρα και ίσως να προκαλεί εκνευρισμό.

Τα τελευταίας γενιάς μάλιστα πολυεστιακά γυαλιά παρέχουν ιδιαίτερα εύκολη και άνετη προσαρμογή. Οι δυνατότητες κατασκευής τους σε υψηλούς δείκτες διάθλασης επιτρέπει εξαιρετικά λεπτή και ελαφριά κατασκευή, ακόμα και αν πρόκειται για πολύ υψηλούς βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας.

Ταυτόχρονα, με τη χρήση των πολυεστιακών γυαλιών εξαλείφονται οι «κακές» στάσεις του σώματος, που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί αντισταθμιστικά πριν από την κατάλληλη διόρθωση, μειώνοντας παράλληλα τις μυοσκελετικές καταπονήσεις κατά την εργασία, και όχι μόνο.

Οι χρήστες φακών επαφής
Πολλοί χρήστες φακών επαφής αναφέρουν συχνά συμπτώματα δυσανεξίας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στο υπολογιστή. Σ’ αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η συχνότητα του βλεφαρισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, σε φυσιολογικές συνθήκες, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 22 φορές το λεπτό.

Έρευνες όμως δείχνουν ότι όταν διαβάζουμε ο αριθμός αυτός μειώνεται κατά 10 φορές, ενώ όταν εργαζόμαστε μπροστά σε οθόνη ο αριθμός μειώνεται στις 7 φορές μόνο το λεπτό. Αυτό έχει συνέπεια την αφυδάτωση του φακού επαφής κα τη δυσανεξία. Εάν τώρα προσθέσουμε το ηλεκτροστατιστικό φορτίο της οθόνης, το οποίο ελκύει σκόνη και καπνό τότε σίγουρα έχουμε ένα βεβαρημένο περιβάλλον.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οπτικός θα πρέπει να προτείνει στον ενδιαφερόμενο φακό επαφής διαφορετικής υδροφιλίας και παραμέτρων, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Επίσης, μπορεί και να προτείνει και τεχνητά δάκρυα που ενυδατώνουν και λιπαίνουν το φακό.