logo

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ευστράτιος Β. Γκοτζαρίδης, γεννήθηκε στην Κομοτηνή τον Απρίλιο του 1962.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετά την στρατιωτική θητεία και την υπηρεσία υπαίθρου εκπαιδεύθηκε στην ειδικότητα της οφθαλμολογίας στην Οφθαλμολογική Πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Κατόπιν κατέλαβε έμμισθη θέση Fellowship στο Croydon University Hospital, London, UK 1997-1998, όπου εκπαιδεύτηκε στις φλεγμονώδεις παθήσεις του βυθού (ραγοειδίτιδες) με τον κο William Ayliffe.

Στη συνέχεια κατέλαβε θέση Fellow στην χειρουργική του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς υπό τους Chris Canning και Andy Luff στο Southampton University Hospital, Southampton, UK, 1998 – 1999.

Την επόμενη χρόνια καταλαμβάνει έμμισθη θέση Fellow στην χειρουργική του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς υπό τους Bob Cooling και Zdenek Gregor στο Moorfields Eye Hospital, London, UK, 1999 – 2000.

Ευστράτιος Β. ΓκοτζαρίδηςΕυστράτιος Β. Γκοτζαρίδης

Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική του καριέρα στην Αγγλία δέχεται μία υποτροφία
από το IACOCCA Foundation και Harvard Medical School, όπου του εδόθη η δυνατότητα να συνεργασθεί με τον Prof. Donald D’ Amico στο Mass Eye and Ear Infirmary Boston, USA, σε ερευνητικά προγράμματα όπως Optic Disc Surgery for CRVO και Αblation of the ILM with Erbium YAG laser using biological dyes, 2000 – 2001.

Ο κύριος Γκοτζαρίδης είναι:

Επίσης, είναι μέλος των:

  • American Academy of Ophthalmology (AAO)
  • European Society of Retinal Specialists (EURETINA)
  • American Society of Retinal Specialists (ASRS)
  • Britain and Eire Vitreoretinal Surgeons (BEAVRS)
  • General Medical Council (GMC)
  • Μέλος του Club Jules Gonin.

Κλινικές επιστημονικές έρευνες βασισμένες στην βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής, της υαλοειδεκτομής, είναι στα κύρια ενδιαφέροντά του.

Ο κος Γκοτζαρίδης εφάρμοσε από το 2003 μία νέα τεχνική, που είναι μία τροποποίηση της συμβατικής 20 GAUGE PARS PLANA υαλοειδεκτομής. Αρχικά σαν μία ελάχιστα επεμβατική (tranconjuctival) τεχνική, όπου χρησιμοποιούνταν ράμματα στο τέλος της επέμβασης. Έπειτα η τεχνική βελτιώθηκε και μετατράπηκε σε τεχνική χωρίς ράμματα. Αυτή η νέα τεχνική ελαττώνει το χρόνο της επέμβασης και τη μετεγχειρητική φλεγμονή του ματιού. Ο μετεγχειρητικός χρόνος ανάρρωσης είναι επίσης μικρότερος.

Η τεχνική έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή συνέδρια, όπως επίσης έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πολλοί χειρουργοί έχουν υιοθετήσει την τεχνική αυτή.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 χρησιμοποιείται από τον κο Γκοτζαρίδη η νέα συσκευή υαλοειδεκτομής της Alcon, το constellation.
Η συσκευή αυτή με τις υψηλές της δυνατότητες δημιουργεί προϋποθέσεις για εξαιρετικά ατραυματικές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τη χρήση ραμμάτων και με εργαλεία λεπτότερα (25 Gauge), τα οποία ουσιαστικά έχουν το πάχος μιας βελόνας ινσουλίνης.

Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι συντομότερη.
Επίσης, η τραυματική χειρουργική επιβάρυνση του οφθαλμού είναι μικρότερη και ο χρόνος ανάρρωσης συντομότερος.

Συνολικά, τα ανωτέρω οφέλη δημιουργούν προϋποθέσεις για πολύ καλύτερα αποτελέσματα.