Μια νέα πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόστηκε, από τον καθηγητή Lyndon da Cruz, του νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, και την ομάδα του, οδηγεί σε ανάκτηση της κοντινής όρασης σε άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η συγκεκριμένη ομάδα δημιούργησε ένα κομμάτι μελάγχρουν επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα οποία εμφυτεύτηκαν σε δυο ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί ξαφνικά, σοβαρή απώλεια όρασης από υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

Σύμφωνα επίσης με μία έκθεση που έγραψαν, αναφέρουν πως η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ξηρού τύπου μορφή της νόσου.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής da Cruz “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση είναι απολύτως ασφαλής και παρέχει καλά αποτελέσματα στην οπτική οξύτητα”, προσθέτει ακόμη “Οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία είχαν πολύ σοβαρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) και η βελτίωση της όρασης τους θα έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους”.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), βλάπτει το μελάγχρουν επιθήλιο του αμφιβληστροειδούς (RPE), ένα στρώμα κυττάρων που διαχωρίζει τα αιμοφόρα αγγεία από το νευρικό στρώμα και θρέφει τον αμφιβληστροειδή.

Τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα έχουν την δυνατότητα να αντικαθιστούν κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη ή λείπουν λόγω της ικανότητας τους για αυτοανανέωση. Αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να διαφοροποιηθούν σε ακατάλληλους τύπους κυττάρων (νεοπλασία).

Τέλος σύμφωνα με τους ερευνητές το εύρος της επιβίωσης των μεταμοσχευμένων κυττάρων και η αποκατάσταση της όρασης παραμένει ασαφής, σε άτομα με ξηρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και με νόσο Stargardt.