Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν τη δράση μιας χημικής ουσίας του ήπατος που είναι απαραίτητη για τη παραγωγή χοληστερίνης.

Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική κυτταρική και σωματική λειτουργία, τα υψηλά επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση, μια νόσο όπου πλάκες που περιέχουν χοληστερίνη αναπτύσσονται στις αρτηρίες και αποφράσσουν την αιματική ροή.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι στατίνες μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών φλεγμονών και είναι γενικά ασφαλείς.

Οι κλινικοί γιατροί, όπως λένε οι ερευνητές, θα πρέπει να προσέχουν για πιθανές, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αυτά τα φάρμακα, όπως γράφουν ο Kenneth G-J. Ooi από το SaveSightInstitute στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και συνεργάτες του, έρχονται σε συνθετικές και μη συνθετικές μορφές με διαφορετικά αποτελέσματα.

Δημοσίευσαν, ακόμη, μια επισκόπηση της χρήσης των στατινών στην Οφθαλμολογία.

Έδειξαν ότι έχουν ανοσορρυθμιστικές, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, μειώνουν τη θρομβογένεση και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και εξασθενίζουν την αγγειακή αναδιαμόρφωση.

Η τοπική ατορβαστατίνη μπορεί να βελτιώσει, μέσω των αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων, τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας και της βλεφαρίτιδας.

Οι συγγραφείς απέδειξαν μέσω της μελέτης τους τα εξής:

Δέκα ασθενείς έλαβαν σταγόνες ατορβαστατίνης (50 μΜ) 8 φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες ενώ, εάν το ήθελαν, συνέχισαν με την υπάρχουσα θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν βελτίωση, σε 9 από τους 10 ασθενείς, στη χρώση με φλουροσκεΐνη, στο μάτι υπό θεραπεία, κατά περισσότερο από 1 σημείο από την αρχική τιμή έως την ολοκλήρωση της δοκιμής την 4η εβδομάδα.

Άλλοι ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια συσχέτιση μεταξύ της ξηροφθαλμίας και των συστηματικών στατινών. Ο Ooi και οι συνεργάτες του, υποθέτουν ότι οι στατίνες μπορεί να διαταράξουν τη σύνθεση της χοληστερόλης για τη λιπιδική ομοιόσταση ή ότι η υπερχοληστερολαιμία, για την οποία έχουν συνταγογραφηθεί οι στατίνες, μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Οι στατίνες, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, μπορεί να βελτιώνουν τη ραγοειδίτιδα.

Ενώ οι μελέτες σε ζώα είχαν μικτά αποτελέσματα σε μοντέλα ραγοειδίτιδας, αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει οφέλη.

Σε μια συγκριτική μελέτη, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν στατίνες ήταν 48% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ραγοειδίτιδα από ότι οι ασθενείς που δεν το έκαναν.

Ακόμη, μια πιλοτική μελέτη, έδειξε ότι οι ασθενείς με ραγοειδίτιδα που έλαβαν στατίνες, χρειάστηκαν λιγότερες σταγόνες στεροειδών. Ο Ooi και οι συνεργάτες του, ωστόσο, είναι ενάντια στη χρήση στατίνων μαζί με κυκλοσπορίνη.

Οι στατίνες μπορούν επίσης να αναστείλουν την ίνωση κατά την επούλωση της πληγής του κερατοειδούς.

Αν και οι ερευνητές, δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική επίδραση στη λοβαστατίνη, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη μεταβλητότητα του αποτελέσματος.

Η νόσος Graves, μία από τις πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες, εμφανίζεται συχνά ως οφθαλμοπάθεια που σχετίζεται με το θυρεοειδή.

Σε μια μελέτη των παραγόντων κινδύνου, η χρήση στατίνης συσχετίστηκε με 40% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμοπάθειας που σχετίζεται με το θυρεοειδή.

Οι ερευνητές, σημειώνουν ότι οι στατίνες που χορηγούνται με ενδοφλέβια γλυκοκορτικοειδή, μπορεί να προκαλέσουν ηπατική δυσλειτουργία σε αυτούς τους ασθενείς.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι μια μελέτη 1.076 ασθενών με οφθαλμοπάθεια που σχετίζεται με το θυρεοειδή δεν παρουσίασε αυξημένο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Η από το στόμα αγωγή με σιμβαστατίνη έχει συσχετισθεί με τη μυοσίτιδα, μια μη μολυσματική φλεγμονώδη ασθένεια, που περιλαμβάνει κυρίως τους έξω οφθαλμικούς μυς.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η σιμβαστατίνη μπορεί να αναστείλει το συνένζυμο Q10, ένα βασικό συστατικό στη μεταφορά μιτοχονδρίων.

Αναφέρουν επίσης μια μελέτη που δείχνει, ότι η ένταση των ανεπιθύμητων ενεργειών των στατινών μπορεί να μειωθεί με τη συγχορήγησηCoQ10.

Τα φάρμακα μελετήθηκαν για τις επιδράσεις τους σε πολλές άλλες οφθαλμικές καταστάσεις, με προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Μεταξύ των τμημάτων της τρέχουσας μελέτης:

  • Αρκετές μελέτες έχουν δείξειμια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης στατίνης και του μειωμένου κινδύνου γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας.
  • Η έρευνα σχετικά με τη σχέση των στατινών με τον καταρράκτη, έχει προκαλέσει αντιφατικά αποτελέσματα, με μερικές μελέτες να δείχνουν ότι οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας καταρράκτη και άλλες το αντίθετο.
  • Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της αμπούλας κατά τη τραμπεκουλεκτομή.
  • Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία ασθενειών του οπισθίου ημιμορίου του ματιού, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην επιβράδυνση της μείωσης της οπτικής οξύτητας σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Προκαταρκτικές μελέτες τέλος, έδειξαν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες σχηματισμού drusen σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.