Οι απόψεις διίστανται

Ενώ κάποιοι νέοι χειρουργοί και φοιτητές που έχουν γεννηθεί στην Ινδία καλωσορίζουν το Brexit, ώστε να βελτιώσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο (Κατηγορία 2), άλλοι όπως ο Dinesh Verma MD, πρώην σύμβουλος Οφθαλμολογίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και ιδιώτης γιατρός για πάνω από 25 χρόνια, δεν συμφωνούν ότι το Brexit θα ωφελήσει τους χειρουργούς της Κοινοπολιτείας.

Όπως πολλοί οφθαλμίατροι, ο Δρ Verma σπούδασε στην Ινδία (MBBS το 1978 στο Maulana Azad Medical College) και απέκτησε, πάλι στην Ινδία, το 1983 ειδικότητα στην οφθαλμολογία, στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας. Μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια χρονιά, αποκτώντας πτυχίο στην οφθαλμολογία από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας το 1984 και δυνατότητα άσκησης ως ανώτερος χειρουργός (FRCS) από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών του Εδιμβούργου το 1985. Αργότερα το 1988, απέκτησε FRCO.

Όπως δήλωσε ο Δρ Verma, "Προσωπικά, ψήφισα υπέρ της παραμονής, αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί μια μικρή πλειοψηφία από την Αγγλία ψήφισε υπέρ του Brexit" και πρόσθεσε, "Πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως στον φόβο της μαζικής, ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από την Ευρώπη (και πέρα από την Ευρώπη) που το προκάλεσε, αλλά οι υποστηρικτές του Brexit δεν προέβλεψαν τις πιθανές αρνητικές οικονομικές συνέπειες".

Η Βρετανία εξαρτάται από πολλούς γιατρούς από την Ινδία για να τρέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Brexit θα έχει επιπτώσεις σε αυτό.

Ο Δρ Verma αναφέρει ακόμη ότι, "Η Βρετανία έχει μακρά παράδοση να δέχεται γιατρούς από την ασιατική ενδοχώρα, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς τα τελευταία 25 - 30 χρόνια, η αφρόκρεμα των ατόμων που έρχονται για εκπαίδευση απορροφάται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε μεσαίες θέσεις εργασίας, σε περιοχές με υψηλή ζήτηση, όπου οι λευκοί γιατροί δεν θέλουν να εξασκήσουν" και προσθέτει, "Πρόσφατα υπήρξε αύξηση του θεσμικού ρατσισμού, καθώς οι μαύροι και άλλων εθνικών μειονοτήτων γιατροί (BME) ανταγωνίζονται και ζητούν να λάβουν περισσότερες ανώτερες θέσεις".

Οι απόψεις του Δρ Verma σχετικά με το Brexit και το πώς θα επηρεάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την οφθαλμολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζονται από τον Gary McIndoe, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ειδικής εταιρίας νομικών επιχειρήσεων μετανάστευσης, Latitude Law.

Ο McIndoe βοηθάει τις επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσουν και να προσελκύσουν διεθνή ταλέντα και η εταιρία του αποτελεί, τη μεγαλύτερη ειδική ομάδα επιχειρηματικής μετανάστευσης, στη βόρεια Αγγλία.

Μέχρι το δημοψήφισμα, ο McIndoe και η ομάδα του παρείχαν στρατηγικές συμβουλές και υποστήριξη σε επιχειρήσεις που ανησυχούσαν για την ικανότητά τους να αποκαταστήσουν και να διατηρήσουν τους ξένους υπαλλήλους τους, τόσο στο υπάρχων εμπορικό περιβάλλον όσο και σε αυτό που θα προκύψει μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οφέλη από το Brexit

O McIndoe δήλωσε, "Αν και γενικά πιστεύω ότι το Brexit είναι ένα τεράστιο λάθος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι άνθρωποι θα ωφεληθούν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ". "Από την οπτική της εταιρικής μετανάστευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ταλέντα από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Χρειαζόμαστε εργαζόμενους από το εξωτερικό που να καλύπτουν όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων και βιομηχανιών. Ένας τομέας που πλήττεται ιδιαιτέρως από τη διαδικασία του Brexit είναι η υγειονομική περίθαλψη, με μία στις 11 θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας να είναι ανοιχτή και να αυξάνεται σε μία στις οκτώ στις διαθέσιμες νοσηλευτικές θέσεις".

"Οι ελλείψεις σε εργαζομένους θα συνεχιστούν και πιθανώς θα επιδεινωθούν μόλις φύγουμε από την ΕΕ και αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι το πώς οι εργοδότες θα προσλαμβάνουν προσωπικό μόλις σταματήσει η ελεύθερη κίνηση εργαζομένων. Για τους οφθαλμίατρους και άλλους ιατρούς υψηλού επιπέδου από την ΕΕ, το Brexit μπορεί πράγματι να εξισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά την πρόσβαση σε ρόλους εντός του Ηνωμένου Βασιλείου - μόλις τελειώσει η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλουν αίτηση για θεώρηση άδειας παραμονής (Κατηγορία 2), ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής τους".

Ο McIndoe θεωρεί επίσης ότι τα διαβατήρια των ευρωπαϊκών ιατρικών προσόντων μπορούν επίσης να τερματιστούν μετά από το Brexit. Τα άτομα με ειδίκευση από την ΕΕ θα απαλλάσσονται από το εν λόγω όφελος και θα πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοσδήποτε άλλος εκτός ΕΕ που κάνει αίτηση.

Όπως προσθέτει ο McIndoe, "Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να ενθαρρύνουν την αύξηση των αιτήσεων από χώρες της Κοινοπολιτείας όπως το Πακιστάν και η Ινδία. Η απαίτηση ελάχιστου μισθού £ 30.000 παραμένει για τις αιτήσεις, για άδεια παραμονής (Κατηγορία 2), εξασφαλίζοντας ότι το Brexit θα ωφελήσει περισσότερο τους ειδικευμένους και ανώτερους επαγγελματίες".

Οι χώρες της Κοινοπολιτείας είχαν πάντα ένα πρόγραμμα ιατρικής εκπαίδευσης εμπνευσμένο και ιδρυμένο από τη Βρετανία.

Πιθανή απόρριψη του Brexit

Τα κυριότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ανέφεραν ευρύτερα οφέλη από το Brexit όσον αφορά τους γιατρούς, ίσως λόγο του αβάσιμου φόβου της μαζικής μετανάστευσης από την Ασία, εάν ακούσουν ότι θα είναι ευκολότερο, μετά το Brexit, να αποκτήσει βρετανική άδεια παραμονής ως επαγγελματίας.

Ο Δρ Verma αναφέρει, "Προσωπικά, δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί, λόγω του βαθιά καθιερωμένου θεσμικού ρατσισμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα αυξηθεί μόνο μετά από το Brexit".

Η οφθαλμολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει πολλά στους οφθαλμίατρους που γεννήθηκαν στη Κοινοπολιτεία και οι οποίοι προσφέρουν τόσα πολλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Παρόλο που φαίνεται ότι τα οφέλη από το Brexit είναι υποτυπώδη, είναι ενθαρρυντικό να διαβάζεις στα ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι το Brexit προσφέρει ελπίδα σε λίγους, σημείωσε.