Ο καπνός σε τσιγάρα, πούρα και πίπες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ξέρατε όμως ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα μάτια σας;

Στη συνέχεια ο Δρ. Στράτος Γκοτζαρίδης, χειρουργός οφθαλμίατρος, εξηγεί πως κάποιες οφθαλμικές παθήσεις επιδεινώνονται λόγω του καπνίσματος:

Ξηροφθαλμία

Πάσχουμε από ξηροφθαλμία, όταν τα μάτια μας δεν παράγουν αρκετή ποσότητα δακρύων ή δεν έχουν σωστή ποιότητα δακρύων. Το κάπνισμα κάνει τα μάτια μας πιο στεγνά με αποτέλεσμα να γίνονται πιο έντονα ορισμένα συμπτώματα όπως η αίσθηση ξένου σώματος, η αίσθηση καύσου και η ερυθρότητα.

Καταρράκτης

Αν καπνίζετε, υπάρχει ο κίνδυνος να επιταχύνετε την εμφάνιση του καταρράκτη. Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού μας (κρυσταλλοειδής). Προκαλεί θολή όραση και κάνει τα χρώματα να φαίνονται θαμπά, ξεθωριασμένα ή κιτρινωπά. Ο καταρράκτης αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)

Αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται όταν ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα υποστεί βλάβη λόγω της «φυσιολογικής» γήρανσης του σώματος. Χάνεται η κεντρική όραση και δεν μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες. Η περιφερική όραση όμως παραμένει φυσιολογική.

Κάποιες φορές η έγχυση φαρμάκων (AntiVEGF) ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας να μην χειροτερέψουν. Μελέτες έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν, ότι οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας από αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Οι καπνιστές που πάσχουν από διαβήτη κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται όταν τα αγγεία του οφθαλμού έχουν υποστεί βλάβη. Προκαλεί θολή ή παραμορφωμένη όραση και πιθανόν τύφλωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με έγχυση φαρμάκου στο μάτι (AntiVEGF) ή χειρουργική επέμβαση.

Προβλήματα στο οπτικό νεύρο

Οι καπνιστές κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα στα οπτικά τους νεύρα. Το οπτικό νεύρο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Η βλάβη του οπτικού νεύρου μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες κάποιος να παρουσιάσει γλαύκωμα, μια ασθένεια που επηρεάζει άμεσα το οπτικό νεύρο.

Ραγοειδίτιδα

Ο ραγοειδής χιτώνας (uvea), είναι το μεσαίο από τα τρία στρώματα από τα οποία αποτελείται το μάτι. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που επηρεάζει τον χιτώνα αυτό και ονομάζεται ραγοειδίτιδα. Η ραγοειδίτιδα προκαλείται όταν αυτό το στρώμα φλεγμαίνει (γίνεται κόκκινο και διογκωμένο). Η ασθένεια αυτή προκαλεί κόκκινα μάτια, πόνο και μείωση οράσεως.

Νόσος του Graves

Αυτή είναι μια ασθένεια του θυρεοειδούς. Ένα από τα συμπτώματα της νόσου του Graves είναι τα διογκωμένα μάτια, που λέγεται εξώφθαλμος. Οι καπνιστές που πάσχουν από τη νόσο έχουν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των ματιών τους. Μπορούν επίσης να χάσουν την όραση τους.

Εγκυος; Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα μάτια του μωρού σας.

Αν καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθειβακτηριακή μηνιγγίτιδα ως παιδί. Αυτό συμβαίνει όταν οι ιστοί γύρω από τον εγκέφαλο διογκωθούν. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια και άλλα προβλήματα όρασης.

Επίσης, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό σας πρόωρα. Η πρόωρη γέννηση του μωρού σας μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρή οφθαλμική πάθηση που ονομάζεται "αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας" (ROP). Το μωρό μπορεί ναπαρουσιάσει μόνιμη απώλεια όρασης ή τύφλωση.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου διαθέτει πόρους για να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η αποφυγή του καπνίσματος, του παθητικού καπνίσματος ή εάν είστε καπνιστής η διακοπή του, είναι σίγουρα ότι πιο σημαντικό μπορείτε να κάνετε για τη μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών σας.