Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μεσογειακού τύπου θα μπορούσε να αποτελέσει προστασία για τα μάτια.
Όσο για τα συμπληρώματα διατροφής γίνονται κανονικά φάρμακα σε όσους έχουν ήδη προσβληθείαπό ασθένειες των ματιών.
Ναι στα πράσινα!
Όταν προσβαλλόμαστε από καταρράκτη αισθανόμαστε μια πτώση της οπτικής οξύτητας που συνοδεύεται από σκοτοδίνες. Για την ασθένεια αυτή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα την όραση. Μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα δεν έδειξαν κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα των συμπληρωμάτων διατροφής στην πρόληψη του καταρράκτη, είτε πρόκειται για βήτα-καροτένιο, είτε για βιταμίνες C και Eκλπ. Τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα…
Πρέπει δηλαδή να λαμβάνουμε αντιοξειδωτικά για διάρκεια πέντε με δέκα χρόνων για να μπορέσουν να δράσουν στη δημιουργία του καταρράκτη. Μια δοσολογία απίστευτη! Η κατανάλωση από την άλλη, πράσινων λαχανικών είναι ελαφρώς προστατευτική γιατί τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε δύο ουσίες που δρούν ενάντια στο σχηματισμό καταρράκτη. Συνεχίστε, λοιπόν, να συνοδεύετε την μπριζόλα σας με πράσινη σαλάτα ή πράσινα φασολάκια… αλλά και σπανάκι, καλαμπόκι, λάχανο.
Η προσβολή του ματιού από εκφυλισμό της κηλίδας είναι αποτέλεσμα γήρανσης. Γενικά η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς αρχίζει να καταστρέφεται στα 70 περίπου χρόνια. Αυτή η αλλοίωση εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Αυτό προκαλεί καταρχάς ενόχληση και στη συνέχεια ανικανότητα για διάβασμα, ακόμα και με μεγεθυντικό φακό.
- Η θεραπεία της είναι πιο περίπλοκη από του καταρράκτη γιατί είναι περιορισμένη ή προκαλεί παρενέργειες. Πολλές έρευνες έχουν δείξει παρόλα αυτά ότι σωστοί διατροφικοί κανόνες μπορούσαν να αναβάλλουν το σχηματισμό αυτού του προβλήματος ή να βελτιώσουν την πρόγνωση.
- Πολύ πιο αποτελεσματικό από το βήτα-καροτένιο, η λήψη χρωστικών βελτιώνει την όραση στο πρώιμο στάδιο, όπως και σε μεταγενέστερο, της ασθένειας όταν τα αντιοξειδωτικά συνδυάζονται με βιταμίνη C και κυρίως με λιπαρά οξέα, γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται να συνδέεται με τον τρόπο που ο οργανισμός μας απορροφά τα λίπη.
- Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά ψάρια (σολομό, ρέγκα…) ή σε καρύδια, συνοδεύεται πάντα από μείωση κινδύνου της ασθένειας. Είναι κυρίως τα ωμέγα 3 που μοιάζει να έχουν το προστατευτικό αποτέλεσμα. Αν το πρόσωπο που νοσεί αρνείται να τροποποιήσει τη διατροφή του, τα συμπληρώματα διατροφής με βάση έλαιο ψαριού ή χρωστικά μπορούν να το βοηθήσουν. Με τον όρο να είναι συμβατά με τη θεραπεία που λαμβάνει για την ηλικία του, θεραπεία που συχνά περιέχει διάφορα φάρμακα. Πάντα ο οφθαλμίατρος πρέπει να αποφασίσει αν θα συνταγογραφήσει ή όχι τα συμπληρώματα.
- Αν κάποιος από τους γονείς σας πάσχει από εκφυλισμό της οπτικής κηλίδας πρέπει να προσπαθήσετε να του αυξήσετε τη δόση που παίρνει σε ωμέγα 3. Να τρώει αν είναι δυνατόν τρεις φορές την εβδομάδα ψάρι: τόνο, μπακαλιάρο, σολομό, σαρδέλες, ρέγκα, θαλασσινά.
- Από κρέατα προτιμήστε κυνήγι ή κρέας ζώων που θρέφονται με λιναρόσπορους. Αυτό γράφεται συνήθως στην ετικέτα του προϊόντος. Οι παραδοσιακοί τρόποι εκτροφής περιλαμβάνουν πλακούντες σπόρων καλαμποκιού ή σόγιας που εμπλουτίζει το κρέας με ωμέγα 6.
- Για να ισορροπήσετε την υπερβολική λήψη σε ωμέγα 6 μειώστε την κατανάλωση ηλιελαίου, καλαμποκέλαιου ή φυστικέλαιου. Προτιμήστε το ραφινέλαιο ή το λάδι από καρύδια, κυρίως για να ρίξετε στις σαλάτες σας.
- Άλλες φυτικές πηγές σε ωμέγα 3: καρύδια και φουντούκια. Μην διστάζετε να τα βάζετε και στις σαλάτες αλλά και στη σούπα, σε ζελέ ή σε κρύες σάλτσες ακόμα και μέσα στον πουρέ της πατάτας.