logo

Κατά την εγχείρηση του καταρράκτη αφαιρείται ο θολός φακός (καταρρακτικός) του ματιού και στη θέση του τοποθετείται ένας νέος πλαστικός.

Αυτός ο πλαστικός φακός ονομάζεται ενδοφακός.

Με την πάροδο του χρόνου αλλά και μετά από τραυματισμούς ή εκφυλιστικές καταστάσεις του ματιού ο ενδοφακός μετακινείται από τη θέση του.

Στην αρχή απλώς δονείται (φακοδόνηση) κατόπιν αποσπάται και φεύγει εντελώς από τη θέση του με αποτέλεσμα η όραση να περιορισθεί σημαντικά.

Επιπλέον ένας μετατοπισμένος ενδοφακός που μετακινείται μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα και έρχεται σε επαφή με τον αμφιβληστροειδή αρκετές φορές αποτελεί μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης αποκόλλησης του του αμφιβληστροειδούς.

Γι αυτούς τους σοβαρούς λόγους πρέπει το πρόβλημα της μετατόπισης - εκτόπισης του ενδοφακού να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν.

Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη ενδεδειγμένη και συνιστά στην επαναχρησιμοποίηση του ίδιου ενδοφακού που τον στερεώνουμε στη θέση του με ράμματα ή την αντικατάσταση του με έναν νέο ενδοφακό.

Η χρησιμοποίηση του ιδίου ενδοφακού έχει το πλεονέκτημα της λιγότερο επεμβατικής προσπέλασης και μικρότερου χειρουργικό τραύματος αλλά παρουσιάζει αρκετές επιπλοκές όπως μερική περιστροφή, νέα μετακίνηση ή νέα απόσπαση του ενδοφακού καθώς και επαφή με την ίριδα που ίσως να δημιουργεί χρόνιες φλεγμονές (ιριδοκυκλίτιδες).

Επίσης λόγω της παλαιότητας του ενδοφακού υπάρχει η πιθανότητα το υλικό του είτε να σπάσει (το ποδαράκι - haptic) ή να θολώσει το οπτικό σώμα και να μειωθεί η όραση.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε νέα εγχείρηση αντικατάστασης του ενδοφακού με έναν νέο.

Οι ενδοφακοι που χρησιμοποιούσαμε έως πρόσφατα ήταν οι ενδοφακοί που σχεδιασθήκανε για την απλή εγχείρηση του καταρράκτη.

Τα τελευταία χρόνια σχεδιάσθηκε και δημιουργήθηκε ένας ενδοφακός για τις περιπτώσεις όπου το σύστημα στήριξης του ενδοφακού είναι ανεπαρκές.

Ο φακός Carlevale σχεδιάσθηκε για να τοποθετείται στον οπίσθιο θάλαμο, να στηρίζεται στο σκληρικό τοίχωμα του ματιού, να μην έρχεται σε επαφή με την ίριδα και να έχει το οπτικό του τμήμα πολύ μεγάλο ούτως ώστε.

Να αποφεύγονται οι παραθλάσεις.

Εμείς ξεκινώντας την τοποθέτηση του φακού Carlevale τον Μάρτιο του 2018 τοποθετήσαμε έως το Δεκέμβριο του 2019 πάνω από 60 ενδοφακούς, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος.

Τα περιστατικά αυτά μελετώνται και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα υποβληθούν προς δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Τρείς από αυτούς τους ενδοφακούς τοποθετήθηκαν σε μικρά παιδιά ηλικίας από ενός έως 10 ετών.

Αυτή η τοποθέτηση αποτελεί παγκόσμια πρώτη και θα δημοσιευθεί και αυτή σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό στις αρχές του 2020.

Η εμπειρία του κου Γκοτζαρίδη με τον ανωτέρω ενδοφακό έχει παρουσιασθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.