Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας και η ακτινοβολία του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια.

Ερυθρότητα και ερεθισμοί γίνονται εμφανείς στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την επίδραση του ήλιου.

Αν υποφέρετε από αλλεργίες ή περνάτε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, έχετε συχνά την έντονη ανάγκη να τρίψετε τα μάτια σας.

Το τρίψιμο των ματιών διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός και να ανακουφίζεστε από το στρες.

Βλεφαρόπτωση είναι το φαινόμενο της πτώσης του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν η πτώση είναι σοβαρή, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την όραση.

Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, σε σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να ανασηκώσει το κεφάλι του ή το βλέφαρο προκειμένου να δει. Η βλεφαρόπτωση δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Tα μάτια των παιδιών δεν είναι απλώς μια μικρογραφία των ματιών των ενηλίκων, αλλά βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη από τη γέννηση μέχρι και περίπου την ηλικία των 9 ετών. Στην περίοδο αυτή τα μάτια των παιδιών είναι ευάλωτα σε αναπτυξιακές ανωμαλίες. Προβλήματα όπως διαθλαστικά σφάλματα, η ανάγκη δηλαδή για γυαλιά, ή ο στραβισμός μπορεί να οδηγήσουν σε αμβλυωπία «τεμπέλικο μάτι», η οποία μπορεί να είναι μόνιμη, εκτός και αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από ημικρανία παρουσιάζονται οπτικές διαταραχές πολλές και διαφορετικές οι οποίες συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία ώρα. Όμως κάποιες απ' αυτές μπορεί να σχετίζονται με άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα. Ποιες λοιπόν είναι αυτές οι διαταραχές και πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την βλεφαρίτιδα που διαρκεί εφ' όρου ζωής με περιόδους ύφεσης και έξαρσης;

Μπορεί να νιώθουμε συχνά ότι έχουμε ένα σκουπιδάκι στο μάτι μας, να έχουμε φαγούρα ή αίσθημα καψίματος. Mπορεί τα μάτια και τα βλέφαρά μας να είναι πολλές φορές κόκκινα, να έχουμε περίεργες τσίμπλες πάνω στα βλέφαρα, να βγάζουμε συχνά κριθαράκια και χαλάζια ή να τρέχουν τα μάτια μας όταν έρχονται σε επαφή με σκόνη, καπνό και κρύο αέρα. Αν συμβαίνουν τα παραπάνω ενδέχεται να έχουμε βλεφαρίτιδα.

Μετά τη ζεστή και μερικώς πιο ξηρή καλοκαιρινή περίοδο, τα μάτια μας είναι κουρασμένα και στεγνά, και αυτή τη φορά περιμένουμε νέους κινδύνους και ασθένειες την εποχή του φθινοπώρου. Παρόλο που το φθινόπωρο θεωρείται μια εποχή που αποτελείται μόνο από βροχή και κιτρίνισμα φύλλων, δεν πρέπει να αγνοήσουμε, ειδικά στη χώρα μας, ότι η περίοδος του φθινοπώρου είναι η περίοδος κατά την οποία οι αλλαγές αέρα παρατηρούνται συχνότερα και, κατά συνέπεια, τα προβλήματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό εμφανίζονται περισσότερο. Μαζί με το ανώτερο αναπνευστικό και τα μάτια μας επηρεάζονται αυτή την εποχή.

Το να είμαστε περισσότερο χρόνο έξω από σπίτι μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο για τους χρήστες φακών επαφής.

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από εμάς περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους για να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Θα χρειαστεί λοιπόν να προστατεύουμε το σώμα μας με αντηλιακά υψηλής προστασίας. Τι γίνεται όμως με τα μάτια μας; Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

Εκτός από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης ή η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα μάτια αποτελούν καθρέφτη της συνολικής υγείας του οργανισμού.