Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Επιστημονικά νέα

Επιστημονικά νέα

Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν τη δράση μιας χημικής ουσίας του ήπατος που είναι απαραίτητη για τη παραγωγή χοληστερίνης.

Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική κυτταρική και σωματική λειτουργία, τα υψηλά επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση, μια νόσο όπου πλάκες που περιέχουν χοληστερίνη αναπτύσσονται στις αρτηρίες και αποφράσσουν την αιματική ροή.

Πραγματοπιήθηκε πρόσφατα βρετανική μελέτη για λογαριασμό της εταιρίας NightstaRx, όπου ανακοινώθηκε η συμμετοχή του πρώτου ασθενούς στη γονιδιακή θεραπεία φάσης Ι // ΙΙ για τη θεραπεία μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, συνδεδεμένης με X χρωμόσωμα. (X-linked).

Μια νέα πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόστηκε, από τον καθηγητή Lyndon da Cruz, του νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, και την ομάδα του, οδηγεί σε ανάκτηση της κοντινής όρασης σε άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η συγκεκριμένη ομάδα δημιούργησε ένα κομμάτι μελάγχρουν επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα οποία εμφυτεύτηκαν σε δυο ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί ξαφνικά, σοβαρή απώλεια όρασης από υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

2016 Global Trends in Retina Survey Looks at Endophthalmitis Treatment Choices

Summer 2017

Η πρόσφατη απώλεια δοντιών με ή χωρίς περιοδοντίτιδα φαίνεται σύμφωνα με μελέτες να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άντρες και είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη έγινε σύγκριση ανδρών που δεν είχαν απώλεια δοντιών και ανδρών που είχαν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια σε πρόσφατο χρονικό διάστημα (μέχρι δύο χρόνια). Η ομάδα των ανδρών που είχαν απώλεια δοντιών, είχε 45% αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας.

Γιατί εμφανίζεται ο καταρράκτης και ποια είναι τα ποσοστά εμφάνισής του;

Παρ’ ότι ο καταρράκτης αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, εντούτοις παραμένουν αρκετοί μύθοι σχετικά με τις αιτίες και τη θεραπεία του. Ο καταρράκτης παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 60 έτη.

Το διάβασμα ή η εργασία μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή με έντονο φως στο φόντο είναι ικανό να επηρεάσει όχι μόνο τους μύες των ματιών, αλλά και του αυχένα μας, σύμφωνα με έρευνες.

Πόσο επικίνδυνο είναι το μπλε φως των οθονών που χρησιμοποιούμε για την υγεία των ματιών μας;

Η έκθεση σε συγκεκριμένα μήκη κύματος του μπλε φωτός σχετίζονται με Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) και ενέχουν κινδύνους ακόμη και για πιθανή τύφλωση!

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας φωτοευαίσθητος νέυρινος εσωτερικός χιτώνας του ματιού, στον οποίο απεικονίζεται το είδωλο της εικόνας που βλέπουμε.

Αδιαμφισβήτητα ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για όλους μας. Ωστόσο, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποβεί βλαβερή και καταστροφική, τόσο για το δέρμα, όσο και για τα μάτια μας. Μάλιστα ο βαθμός επικινδυνότητας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της εξάλειψης του όζοντος στην ατμόσφαιρα, όπου όλο και περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία εισέρχεται στη Γη.

Οι παππούδες μας έλεγαν ότι η μεγάλη κατανάλωση καρότου χρειάζεται για να έχει κάποιος καλή όραση. Σήμερα όμως οι έρευνες προχωρούν ένα βήμα ακόμη λέγοντας ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη, μια κατάσταση από την οποία δεν μπορούμε να «ξεφύγουμε», λόγω της φυσικής γήρανσης των οφθαλμών. Δυστυχώς ακόμη και στη σημερινή εποχή ο καταρράκτης μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια όρασης.

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.