Αν μια γυναίκα δεν είναι προσεκτική με το μακιγιάζ αλλά και με την περιποίηση των ματιών της, μπορεί να πάθει διάφορες βλάβες, μία από τις οποίες είναι η βλεφαρίτιδα.

Πριν μια γυναίκα, σπεύσει όμως να δοκιμάσει ένα καινούργιο μακιγιάζ, όσο κι αν θεωρεί ότι θα απογειώσει το βλέμμα της, πρέπει να σκεφτεί λίγο. Αυτό που συνήθως δεν της λένε τα βιντεάκια και τα άρθρα είναι ότι το μακιγιάζ ενδέχεται να βλάψει τα μάτια της. Κι αυτές οι βλάβες είναι διαφόρων τύπων, αλλά, ευτυχώς, εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Αν δεν ξέρεις πώς να προστατέψεις τα μάτια σου από την πολύωρη έκθεσή τους, στην οθόνη του υπολογιστή, μάθε τι συνιστούν οι ειδικοί.

Οι υπάλληλοι γραφείου στην πλειοψηφία τους πάσχουν από ξηροφθαλμία. Όταν είναι περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή και στο κινητό, τα μάτια τους αρχίζουν να κουράζονται και να θολώνουν.

Στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου της υγείας μας, τα μάτια μας δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση, αφού μπορεί να αποτελούν σημαντικό δείκτη για να καταλάβει ο οφθαλμίατρος μας αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ενδεικτικά, σε άτομα που υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να εμφανιστεί εξόφθαλμος, ενώ αν τα μάτια πάρουν μια κίτρινη απόχρωση, αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα προβλήματος στο συκώτι, τη χοληδόχο κύστη ή το πάγκρεας.

Υπάρχει ανησυχία για το πώς η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει τα μάτια μας. Επίσης, η μπλε ακτινοβολία από τις οθόνες που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Τέλος, όλο και πιο έντονα μας ανησυχεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και αν αυτή μπορεί να βλάψει την όρασή μας.

Την Άνοιξη τα μάτια μας ταλαιπωρούνται από εποχιακές αλλεργίες που προκαλούν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ιδίως φέτος, που λόγω αρκετών βροχοπτώσεων, περιμένουμε υψηλή ανθοφορία στη Φύση, αναμένουμε να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα αλλεργίας.

Η σωστή και ισορροπημένη, όπως συνηθίζουμε να λέμε, διατροφή παίζει πολύ καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία όλων σχεδόν των οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου σώματος, μεταξύ των οποίων τα μάτια και η όραση.

Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά από φακοθρυψία για την αφαίρεση του καταρράκτη έχει αναφερθεί από την δεκαετία του 90’.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αφαίρεση του καταρράκτη με φακοθρυψία είναι μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερτονίας και του γλαυκώματος σε πολλούς ασθενείς.

Τα δάκρυα είναι ο φυσικός τρόπος του οργανισμού μας να κρατά τα μάτια μας καθαρά και προστατευμένα. Υπάρχει, όμως, περίπτωση αυτός ο μηχανισμός να μη λειτουργεί σωστά και τα δάκρυα να λιμνάζουν στο μάτι μας ή να ρέουν ακατάσχετα.

Ας δούμε ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες γι’ αυτό και πώς αντιμετωπίζονται:

Η θολή όραση είναι ένα ιδιαίτερα κοινό οφθαλμολογικό σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε αθώες αιτίες, όπως η κούραση των ματιών από την πολύωρη χρήση υπολογιστή ή η έλλειψη ύπνου.

Σύνηθες είναι επίσης, να έχουμε την αίσθηση ότι η όραση θολώνει όταν ανεβαίνουν οι βαθμοί της μυωπίας, του αστιγματισμού ή της πρεσβυωπίας και επομένως πρέπει να αλλάξουμε γυαλιά ή φακούς επαφής.

Μεγάλο ποσοστό τραυματισμών στα μάτια γίνεται κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Μάλιστα η συχνότητά τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε μέσα και γύρω από το σπίτι.