Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (diabetic retinopathy) είναι η πιο σοβαρή από τις διαβητικές οφθαλμικές παθήσεις. Προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον αμφιβληστροειδή. Οι βλάβες αυτές, έχουν σαν αποτέλεσμα αιμορραγίες, νέκρωση ιστού και δημιουργία νεοαγγείων. Ο νεανικός διαβήτης στην εποχή μας είναι αρκετά διαδεδομένος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι διαβητικοί να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Στο άρθρο που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε μια σύντομη εξέταση του ρόλου της υαλοειδεκτομής στη διάγνωση και τη θεραπεία της ραγοειδίτιδας.

Το 1970 πραγματοποιήθηκε από τον Robert Machemer, MD η εξέλιξη της τεχνικής της υαλοειδεκτομής - βιτρεκτομής (PPV) όσο αφορά τη χρήση της στη διάγνωση και τη θεραπεία αμφότερων μολυσματικών και νεοπλαστικών καταστάσειων.

Ο καπνός σε τσιγάρα, πούρα και πίπες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ξέρατε όμως ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα μάτια σας;

Πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία σε ιστορίες που σχετίζονται με τα μάτια, η συγκεκριμένη όμως μας άφησε άφωνους!:

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μια 29χρονη γυναίκα από την Ταϊβάν επισκέφτηκε εκτάκτως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Fooyin, για οφθαλμολογικό έλεγχο, επειδή είχε έντονο πόνο και πρήξιμο στο μάτι της. Η γυναίκα απέδωσε τον πόνο που ένιωθε σε λοίμωξη, αλλά από ότι αποδείχθηκε ήταν κάτι πολύ περισσότερο...

Μέχρι πρότινος υπήρχε η πεποίθηση ότι ανάλογα με τον τύπο του αντι-αγγειογεννετικού παράγοντα, που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, υπήρχε αντίστοιχα επίδραση στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης των ασθενών.

Ερευνητές από το Βανκούβερ, Βρετανική Κολούμπια, σύμφωνα με εργασία που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης για την Έρευνα στην Όραση και την Οφθαλμολογία, δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τρεις διαφορετικούς αντι-αγγειογεννετικούς παράγοντες.

Οι απόψεις διίστανται

Ενώ κάποιοι νέοι χειρουργοί και φοιτητές που έχουν γεννηθεί στην Ινδία καλωσορίζουν το Brexit, ώστε να βελτιώσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο (Κατηγορία 2), άλλοι όπως ο Dinesh Verma MD, πρώην σύμβουλος Οφθαλμολογίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και ιδιώτης γιατρός για πάνω από 25 χρόνια, δεν συμφωνούν ότι το Brexit θα ωφελήσει τους χειρουργούς της Κοινοπολιτείας.

Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν τη δράση μιας χημικής ουσίας του ήπατος που είναι απαραίτητη για τη παραγωγή χοληστερίνης.

Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική κυτταρική και σωματική λειτουργία, τα υψηλά επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση, μια νόσο όπου πλάκες που περιέχουν χοληστερίνη αναπτύσσονται στις αρτηρίες και αποφράσσουν την αιματική ροή.

Πραγματοπιήθηκε πρόσφατα βρετανική μελέτη για λογαριασμό της εταιρίας NightstaRx, όπου ανακοινώθηκε η συμμετοχή του πρώτου ασθενούς στη γονιδιακή θεραπεία φάσης Ι // ΙΙ για τη θεραπεία μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, συνδεδεμένης με X χρωμόσωμα. (X-linked).

Μια νέα πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόστηκε, από τον καθηγητή Lyndon da Cruz, του νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, και την ομάδα του, οδηγεί σε ανάκτηση της κοντινής όρασης σε άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η συγκεκριμένη ομάδα δημιούργησε ένα κομμάτι μελάγχρουν επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα οποία εμφυτεύτηκαν σε δυο ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί ξαφνικά, σοβαρή απώλεια όρασης από υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

2016 Global Trends in Retina Survey Looks at Endophthalmitis Treatment Choices

Summer 2017