Στο άρθρο που ακολουθεί, παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα μελέτη, για το πως επηρεάστηκαν διάφορες χρόνιες παθήσεις από την πανδημία του COVID-19, κυρίως η διαβητική νόσος των ματιών και πως αυτή η κατάσταση αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται προς όφελος των ασθενών.

Οι αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς (RDs) στα παιδιά μπορούν να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς συνήθως προέρχονται από οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, στα παιδιά υπάρχουν πολλές αιτίες για αποκόλληση - π.χ. τραύμα, lattice με ατροφικές οπές και πολλές κληρονομικές, συστημικές και οφθαλμικές ασθένειες.

Εισαγωγή

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία χαμηλής όρασης στο δυτικό κόσμο για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Ο ένας ή και οι δύο οφθαλμοί μπορεί να προσβληθούν από την ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η κεντρική όραση περιορίζεται, ωστόσο, η περιφερική όραση παραμένει ανέπαφη.

Εισαγωγή

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, εξαιτίας του συνεχούς εγκλεισμού λόγω καραντίνας.

«Εισαγωγή»

Το άρθρο που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στο Οφθαλμολογικό περιοδικό EURO TIMES της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS).

Καθώς οι πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του νέου κορωνοϊού Covid 19 αλλάζουν καθημερινά, δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή, στην επίδρασή της σε ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματός μας: τα μάτια.

Για να ενημερωθούμε σχετικά, ο Δρ Στράτος Γκοτζαρίδης Χειρουργός Οφθαλμίατρος, δίνει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων, σχετικά με το εάν τα μάτια μας είναι ευάλωτα στον κορωνοϊό.

A new vitrectomy probe featuring novel geometry and an ultra-high cutting speed will enable vitreoretinal surgeons to perform manoeuvres with greater safety, said Stratos Gotzaridis MD at the 16th EURETINA Congress in Copenhagen, Denmark.

The ULTRAVIT® 10k (Alcon) probe has a bevelled tip and delivers 10,000 cuts per minute (cpm) via dual pneumatic drive technology in 23, 25+, and 27+ gauge series. It is used with the CONSTELLATION® Vision System (Alcon) with the CR4 premium software upgrade.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Δρ Li Wenliang, ένας Κινέζος οφθαλμίατρος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου και ασυνήθιστου τύπου πνευμονίας. Στις 7 Φεβρουαρίου 2020, πέθανε από τον COVID-19. Αυτός ο 33χρονος οφθαλμίατρος, ήταν ο πρώτος γιατρός παγκοσμίως που προειδοποιήσε ότι εξαπλώθηκε μια ασυνήθιστη μορφή αναπνευστικής λοίμωξης.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (diabetic retinopathy) είναι η πιο σοβαρή από τις διαβητικές οφθαλμικές παθήσεις. Προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον αμφιβληστροειδή. Οι βλάβες αυτές, έχουν σαν αποτέλεσμα αιμορραγίες, νέκρωση ιστού και δημιουργία νεοαγγείων. Ο νεανικός διαβήτης στην εποχή μας είναι αρκετά διαδεδομένος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι διαβητικοί να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Στο άρθρο που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε μια σύντομη εξέταση του ρόλου της υαλοειδεκτομής στη διάγνωση και τη θεραπεία της ραγοειδίτιδας.

Το 1970 πραγματοποιήθηκε από τον Robert Machemer, MD η εξέλιξη της τεχνικής της υαλοειδεκτομής - βιτρεκτομής (PPV) όσο αφορά τη χρήση της στη διάγνωση και τη θεραπεία αμφότερων μολυσματικών και νεοπλαστικών καταστάσειων.