Μην κάνετε λάθος: η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) υπάρχει και χρησιμοποιείται
στην ιατρική εδώ και αρκετό καιρό. Εάν κάνετε μια αναζήτηση στο Pubmed,
θα βρείτε τη μνεία της ΑΙ σε άρθρα που χρονολογούνται από το 1953.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης), που γιορτάστηκε φέτος την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, μαθαίνουμε πώς να προσέχουμε τα μάτια μας!

Η πρόληψη παίζει και στην περίπτωση της όρασης σημαντικό ρόλο. Ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής, αλλά και σε ηλικίες άνω των πενήντα ετών, ο ρόλος του οφθαλμολογικού ελέγχου είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πρώιμη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, απειλητικών για την όραση. Ακόμη, ο οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει πρώιμα σημεία συστημικών νοσημάτων και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση ή ο Λύκος.

Η χρήση φακών επαφής προσφέρει καλύτερη και ανεμπόδιστη όραση σε σχέση με τα γυαλιά.

Οι φακοί επαφής, βέβαια, απαιτούν από τον χρήστη του ιδιαίτερη φροντίδα, για να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στα μάτια.

Ας δούμε λοιπόν, κάποια από αυτά και με ποιον τρόπο μπορούμε να τα αποφύγουμε:

Η συνήθεια που μπορεί να βλάψει την όρασή σας

Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις καταστροφικές του συνέπειες στην υγεία, όπως η πρόκληση πνευμονικών παθήσεων, καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου. Αλλά τι γίνεται με την όρασή μας; Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι κάθε τσιγάρο, πούρο ή πίπα που ανάβουν μπορεί να απειλήσει και την υγεία των ματιών τους.

Διαλέγουμε τα γυαλιά ηλίου που μας αρέσουν και ταιριάζουν στο πρόσωπό μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από αξεσουάρ.

Στην ερώτηση αν θα βγαίναμε ποτέ από το σπίτι μας χωρίς αντιηλιακή κρέμα στο πρόσωπο; η απάντηση θα έπρεπε να είναι, όχι. Αλλά, παρότι ζούμε στην Ελλάδα ,με ηλιοφάνεια τις 360 από τις 365 ημέρες τον χρόνο, κανένας δεν μας εξηγεί, τι εστί φωτογήρανση, δηλαδή η καταστροφή που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρώτα τη ζούμε και μετά προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να σωθούμε. Για την ιστορία, η φωτογήρανση αρχίζει από την εφηβεία, αλλά χρειάζονται από 10 έως 40 χρόνια για να γίνει εμφανής. Η ασπίδα που χρειάζονται οπωσδήποτε τα μάτια μας ενάντια στον ήλιο, είναι τα γυαλιά ηλίου.

Αν μια γυναίκα δεν είναι προσεκτική με το μακιγιάζ αλλά και με την περιποίηση των ματιών της, μπορεί να πάθει διάφορες βλάβες, μία από τις οποίες είναι η βλεφαρίτιδα.

Πριν μια γυναίκα, σπεύσει όμως να δοκιμάσει ένα καινούργιο μακιγιάζ, όσο κι αν θεωρεί ότι θα απογειώσει το βλέμμα της, πρέπει να σκεφτεί λίγο. Αυτό που συνήθως δεν της λένε τα βιντεάκια και τα άρθρα είναι ότι το μακιγιάζ ενδέχεται να βλάψει τα μάτια της. Κι αυτές οι βλάβες είναι διαφόρων τύπων, αλλά, ευτυχώς, εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Αν δεν ξέρεις πώς να προστατέψεις τα μάτια σου από την πολύωρη έκθεσή τους, στην οθόνη του υπολογιστή, μάθε τι συνιστούν οι ειδικοί.

Οι υπάλληλοι γραφείου στην πλειοψηφία τους πάσχουν από ξηροφθαλμία. Όταν είναι περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή και στο κινητό, τα μάτια τους αρχίζουν να κουράζονται και να θολώνουν.

Στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου της υγείας μας, τα μάτια μας δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση, αφού μπορεί να αποτελούν σημαντικό δείκτη για να καταλάβει ο οφθαλμίατρος μας αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ενδεικτικά, σε άτομα που υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να εμφανιστεί εξόφθαλμος, ενώ αν τα μάτια πάρουν μια κίτρινη απόχρωση, αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα προβλήματος στο συκώτι, τη χοληδόχο κύστη ή το πάγκρεας.

Υπάρχει ανησυχία για το πώς η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει τα μάτια μας. Επίσης, η μπλε ακτινοβολία από τις οθόνες που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Τέλος, όλο και πιο έντονα μας ανησυχεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και αν αυτή μπορεί να βλάψει την όρασή μας.

Την Άνοιξη τα μάτια μας ταλαιπωρούνται από εποχιακές αλλεργίες που προκαλούν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ιδίως φέτος, που λόγω αρκετών βροχοπτώσεων, περιμένουμε υψηλή ανθοφορία στη Φύση, αναμένουμε να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα αλλεργίας.