Τι προκαλεί ο ιός του Έμπολα και πώς μεταδίδεται; Πώς επηρεάζονται τα μάτια μας;

Τι είναι ο ιός του Έμπολα;

Ο ιός του Έμπολα, γνωστός και ως αιμορραγικός πυρετός προσβάλλει τον άνθρωπο, έχοντας κατά μέσο όρο 50% ποσοστό θνησιμότητας.

Εμφανίστηκε 1η φορά το 1976 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από τότε έχουν καταγραφεί 23 εξάρσεις του ιού στην Αφρική με πρόσφατο κρούσμα, το οποίο καταγράφηκε το 2014 στη Δυτική Αφρική.

Για περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον ιό του Έμπολα επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία, τα νέα κρούσματα σε χώρες με υψηλό κίνδυνο, όπως η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε φαίνεται να μειώνονται.

Στέλεχος ιού ΈμπολαΕικόνα: Στέλεχος ιού Έμπολα

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από την άμεση επαφή με τα υγρά του σώματος όπως το αίμα. Από εργαστηριακές μελέτες δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του ιού μέσω του αέρα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, έμετο, διάρροια αλλά και εξανθήματα στο σώμα. Σε προχωρημένο στάδιο παρατηρείται μειωμένη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται και από αιμορραγία. Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 8-10 μέρες περίπου κατά μέσο όρο μετά την προσβολή από τον ιό.

Μετά την ανάρρωση έχουν καταγραφεί ορισμένες παρενέργειες όπως οι πόνοι των αρθρώσεων, η ανορεξία, οι διαταραχές ψυχολογίας και διάθεσης και η ραγοειδίτιδα (φλεγμονή στο ραγοειδή χιτώνα του ματιού, ο οποίος φέρει πολλά αιμοφόρα αγγεία). Ο ραγοειδής χιτώνας αυτός μεταφέρει θρεπτικά στοιχεία στον αμφιβληστροειδή και βελτιώνει την αντίθεση της εικόνας που βλέπουμε, μειώνοντας το ανακλώμενο φως που εισέρχεται στο μάτι μας.