Γιατί εμφανίζεται ο καταρράκτης και ποια είναι τα ποσοστά εμφάνισής του;

Παρ’ ότι ο καταρράκτης αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, εντούτοις παραμένουν αρκετοί μύθοι σχετικά με τις αιτίες και τη θεραπεία του. Ο καταρράκτης παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 60 έτη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περίπου το 50% των ατόμων ηλικίας 64-75 ετών εμφανίζουν καταρράκτη, ενώ σε ηλικία των 75 ετών και άνω, ο καταρράκτης έχει εμφανιστεί σε ποσοστό 70%.

Αμερικανοί οφθαλμίατροι αναφέρουν ότι ο καταρράκτης δεν μπορεί να προληφθεί, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί.Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι η όραση θα παραμείνει φυσιολογική για μια ζωή είναι ο τακτικός έλεγχος από έναν οφθαλμίατρο. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 90% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη έχουν ανακτήσει την όρασή τους.

Ο καταρράκτης αποτελεί φυσικό επακόλουθο της γήρανσης του οφθαλμού. Καθώς ο φακός του ματιού, (ο οποίος βρίσκεται πίσω από την κόρη) μεγαλώνει, τα κύτταρά του πεθαίνουν και συσσωρεύονται, προκαλώντας ένα κιτρίνισμα και θολερότητα στην επιφάνειά του. Το αποτέλεσμα είναι θολή όραση και «ασαφείς» εικόνες. Επίσης καταρράκτης μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό του ματιού, από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, (κορτιζόνη) και από σακχαρώδη διαβήτη. Σε αρχικά στάδια εμφάνισης του καταρράκτη, το έντονο φως και η χρήση γυαλιών μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα που προκαλεί η διαταραχή. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά η χειρουργική αφαίρεση είναι μονόδρομος προκειμένου να βελτιωθεί η όραση των ασθενών.

Οι 5 πιο συχνοί μύθοι για τον καταρράκτη