Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Δακρυοκυστίτιδα

Η δακρυοκυστίτιδα είναι μία μόλυνση του δακρυϊκού πόρου που βρίσκεται μεταξύ της εσωτερικής γωνίας των βλεφάρων και της μύτης. Προκύπτει συνήθως από την απόφραξη του δακρυϊκού πόρου που μεταφέρει τα δάκρυα από τον δακρυϊκό ασκό στη μύτη. Ο αποφραγμένος πόρος συγκεντρώνει μικρόβια και μολύνεται.

Η δακρυοκυστίτιδα μπορεί να είναι οξεία (δηλαδή να συμβεί ξαφνικά) ή να είναι χρόνια (δηλαδή να συμβαίνει συχνά). Μπορεί να συσχετίζεται με ανατομικές διαταραχές του δακρυϊκού πόρου,  με τραυματισμό, καθώς και μόλυνση του ματιού.

Αυτό το πρόβλημα είναι πιο συχνό σε νεογνά διότι ο δακρυϊκός τους πόρος δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί και αποφράσσεται πιο εύκολα. Τα μωρά έχουν συχνά επαναλαμβανόμενα επεισόδια μολύνσεων, παρόλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα σταματά να εμφανίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Στους ενήλικες, η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από μια πληγή ή μια φλεγμονή των ρινικών διόδων, όμως σε πολλές περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη.

 

Συμπτώματα Δακρυοκυστίτιδας

  • Συνήθως προσβάλλεται το ένα μάτι
  • Έντονη δακρύρροια
  • Ευαισθησία, ερυθρότητα, πρήξιμο
  • Ερυθρό, μολυσμένο φούσκωμα στην εσωτερική γωνία του κάτω βλεφάρου
  • Τσίμπλες

Διάγνωση Δακρυοκυστίτιδας

Ο οφθαλμίατρος θα προσδιορίσει το μέγεθος της απόφραξης, κατά την εξέταση. Μπορεί να ληφθούν καλλιέργειες του εκκρίματος για να προσδιοριστεί ο τύπος της μόλυνσης. Ο γιατρός θα προσδιορίσει, επίσης, εάν η μόλυνση έχει επηρεάσει το μάτι.

Θεραπεία Δακρυοκυστίτιδας

Η θεραπεία της δακρυοκυστίτιδας, εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, ανεξάρτητα από το εάν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή οξύ και από την αιτία της μόλυνσης.

Στα βρέφη γίνεται, συνήθως, απαλό μασάζ στην περιοχή μεταξύ ματιού και μύτης, για να βοηθήσει στο άνοιγμα του πόρου, παράλληλα με αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφές για την μόλυνση.

Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική και το πρόβλημα επιμένει για αρκετούς μήνες, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να καθαριστεί η απόφραξη. Πριν από την επέμβαση, ο οφθαλμίατρος μπορεί να χορηγήσει στο παιδί αντιβιοτικά για να είναι σίγουρος ότι η μόλυνση έχει φύγει. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.