Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Ύφαιμα

Το ύφαιμα, είναι η αιμορραγία στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού (δηλαδή στο κενό μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας). Συμβαίνει όταν αιμορραγούν αιμοφόρα αγγεία στην ίριδα και διαρρέουν στο διαφανές υδατοειδές υγρό.

Το ύφαιμα χαρακτηρίζεται συνήθως από συγκέντρωση αίματος στον πρόσθιο θάλαμο, που μπορεί να είναι εμφανές στο μάτι. Τα ερυθροκύτταρα είναι ορατά μόνο με μεγέθυνση. Ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα αίματος στον πρόσθιο θάλαμο, μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης, όταν ανακατευθεί με το υδατοειδές υγρό.

Η αιμορραγία στον πρόσθιο θάλαμο προκαλείται συχνά από απότομο χτύπημα στο μάτι.

Μπορεί, επίσης, να συσχετιστεί με χειρουργική επέμβαση. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η αφύσικη ανάπτυξη αγγείου στο μάτι καθώς και κάποιοι οφθαλμικοί όγκοι.

 

ΎφαιμαΎφαιμα

 

Τα Συμπτώματα στο Ύφαιμα

  • Μειωμένη όραση (ανάλογα με την ποσότητα του αίματος στο μάτι, η όραση μπορεί να περιοριστεί σε μέτρηση δακτύλων ή αντίληψη φωτός)
  • Συγκέντρωση αίματος στον πρόσθιο θάλαμο
  • Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση (σε κάποιες περιπτώσεις)

Η Διάγνωση για το Ύφαιμα

Είναι πολύ σημαντικό για τον οφθαλμίατρο να προσδιορίσει την αιτία που προκάλεσε το ύφαιμα. Εάν το ύφαιμα σχετίζεται με οφθαλμικό τραύμα, οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη φύση του τραύματος είναι χρήσιμη.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει την οπτική σας οξύτητα, θα μετρήσει την ενδοφθάλμια πίεση και θα εξετάσει το μάτι με τη σχισμοειδή λυχνία και το οφθαλμοσκόπιο.

Η Θεραπεία για το Ύφαιμα

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα του υφαίματος. Συχνά, το αίμα απορροφάται σε διάστημα μερικών ημερών ή εβδομάδων. Κατά το διάστημα αυτό, ο οφθαλμίατρος θα παρακολουθεί προσεκτικά την ενδοφθάλμια πίεση, για υπολλείμματα αίματος που εμποδίζουν την φυσιολογική ροή του υδατοειδούς υγρού μέσω των γωνιακών δομών του ματιού. Εάν η πίεση του ματιού αυξηθεί, μπορεί να χορηγηθούν σταγόνες για τη ρύθμισή της. Επίσης, θα αξιολογηθούν και οι κόρες, ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα καταστροφής της ίριδας.

Σε μερικές περιπτώσεις, πραγματοποιείται μία τεχνική για την αφαίρεση του αίματος από τον πρόσθιο θάλαμο για να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπλοκές, όπως το γλαύκωμα και η διαπότιση του κερατοειδούς με αίμα.

Ασθενείς με σημαντικό ύφαιμα πρέπει να ξεκουράζονται και να αποφεύγουν επίπονες / κοπιώδης δραστηριότητες έτσι ώστε να επιτραπεί στο αίμα να απορροφηθεί.

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.