Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

Η Επιαμφιβληστροειδική (ή ακριβέστερα Επιωχρική) μεμβράνη είναι μία μεμβράνη, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται επάνω στην ωχρά κηλίδα. Εξελίσσεται αργά και επηρεάζει την κεντρική όραση προκαλώντας θάμβος και παραμόρφωση στην εικόνα.

Με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει, σκληραίνει και δημιουργεί μία έλξη, η οποία οδηγεί σε οίδημα (συλλογή υγρού).

Η μεμβράνη αυτή αρχίζει να εμφανίζεται στη δεκαετία των 50 ετών (ποσοστό 3-5% επί του πληθυσμού) και προοδευτικά αυξάνεται ανά δεκαετία (φτάνοντας σε ποσοστό 20% στη δεκαετία των 70 ετών).

Η ιδιοπαθής μορφή, που είναι και η συχνότερη δεν οφείλεται σε καμία πάθηση παρά μόνο στην ηλικία. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που οφείλονται σε ορισμένες παθήσεις των ματιών όπως: διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, τραύμα, φλεγμονή κ.ά.

 

Φυσιολογικός ΒυθόςΦυσιολογικός Βυθός

Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνηΒυθός με Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη


Συμπτώματα της Επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

- Θολή όραση

- Διπλωπία, η οποία γίνεται αντιληπτή με καλυμμένο το ένα μάτι

- Παραμορφωμένη όραση (οι ευθείες γραμμές μπορεί να φαίνονται υπό κλίση ή κυματιστές)

Διάγνωση της Επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κατά τον οφθαλμολογικό έλεγχο, με την εξέταση της βυθοσκόπησης. Κατά τη βυθοσκόπηση, η μεμβράνη έχει τη μορφή μιας γυαλιστερής ζελατίνης.

Η ελάττωση της οράσεως, που οφείλεται στην επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, μετριέται με τον έλεγχο της οπτικής οξύτητας και με το μέγεθος της παραμορφωψίας (παραμορφωμένες-στραβές γραμμές), η οποία ελέγχεται με τον πίνακα Amsler.

Η επιβεβαίωση του προβλήματος, καθώς και η απεικόνιση του μεγέθους της, γίνεται με την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), που είναι μια νέα απεικονιστική και διαγνωστική μέθοδος του οφθαλμού, η οποία επιτυγχάνει υψηλής ανάλυσης διαστρωματικές εικόνες του αμφιβληστροειδούς χωρίς να έρθει σε επαφή με το μάτι.

 

 

OCT με φυσιολογική απεικόνιση ωχράςOCT με φυσιολογική απεικόνιση ωχράς  OCT με Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνηOCT με Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

 

OCT με Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνηOCT με Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη  OCT με Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνηOCT με Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

Θεραπεία της Επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης

Η θεραπεία της πάθησης επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά.

Η απόφαση για τη χειρουργική επέμβαση λαμβάνεται όταν η όραση είναι χαμηλή ή όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει προοδευτική επιδείνωση.

Η χειρουργική αφαίρεση της μεμβράνης είναι μία πολύ εξειδικευμένη και λεπτή εγχείρηση. Συγκαταλέγεται στις δύσκολες επεμβάσεις του οφθαλμού, όχι τόσο για τη βαρύτητά της όσο για τη λεπτότητα των χειρουργικών χειρισμών που απαιτούνται, αλλά και για την εξαιρετική ευαισθησία της περιοχής, η οποία να σημειωθεί ότι ερεθίζεται απλά και μόνο με το φως. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο λεπτοί χειρισμοί απαιτούνται στην περιοχή αυτή προκειμένου να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη από άστοχους χειρουργικούς χειρισμούς.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μέθοδος της υαλοειδεκτομής. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται μηχανήματα εξαιρετικά ευφυή και ευαίσθητα και εργαλεία τόσο λεπτά όσο το πάχος μιας βελόνας ινσουλίνης.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση της όρασης διαρκεί έως και 6 μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι η ελάττωση της οράσεως, λόγω της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης, γίνεται σταδιακά και σε μακροχρόνια δράση και γι’ αυτό το λόγο η επάνοδος της οράσεως απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μετεγχειρητικοί στόχοι είναι δύο:
1. Το ανατομικό αποτέλεσμα (απομάκρυνση της μεμβράνης και εξάλειψη της έλξης-οίδημα) και η λειτουργική αποκατάσταση (έναρξη της λειτουργίας των κυττάρων, που μετά από καιρό ξαναβρίσκονται στη θέση τους).
2. Η αύξηση της οράσεως.

Επιπλοκές

Η οφθαλμική μόλυνση είναι μία πολύ σοβαρή επιπλοκή, που απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Υπάρχει μικρό ρίσκο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς τους πρώτους μήνες μετά την εγχείρηση.

Επιπρόσθετα, ασθενείς, που δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, μπορεί να νιώσουν επιτάχυνση της φυσιολογικής εξέλιξης του καταρράκτη.

Ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι:

- 70% αύξηση της οράσεως κατά κανόνα περί τα 2-3/10, αλλά μπορεί σπανίως και περισσότερο.
- 25% σταθεροποίηση της οράσεως στα επίπεδα που ήταν την ημέρα της εγχείρησης.
- 5% ελάττωση της οράσεως, παρά την ανατομική επιτυχία της επέμβασης.

Ως εκ τούτου, η απόφαση για τη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης αποτελεί μονόδρομο, καθώς προσφέρει συνολικά 95% θετικά αποτελέσματα και μόλις 5% αρνητικά αποτελέσματα. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, που ο οφθαλμός δε θα χειρουργηθεί, η όραση θα καταλήξει 100% σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.