Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

Τι είναι το υαλοειδές;

Το υαλοειδές ή υαλώδες σώμα (vitreousbody) καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ματιού και με τον όγκο του, του δίνει σχήμα. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού μετά τον κρυσταλλοειδή φακό (που αφαιρείται στην περίπτωση του καταρράκτη) και πριν από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στον οποίο απεικονίζεται το είδωλο που βλέπουμε.

Είναι ένα διάφανο ζελέ, το οποίο αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό (98%), αλλά περιέχει και κολλαγόνο και σάκχαρα. Είναι διαυγές για να μπορεί το φως που εισέρχεται στο μάτι να φθάνει στον αμφιβληστροειδή.

 

Οπίσθια Αποκόλληση υαλοειδούςΟπίσθια Αποκόλληση Υαλοειδούς


Τι είναι η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς;

Το υαλοειδές των μικρών παιδιών και των εφήβων είναι συμπαγές και στενά συνδεδεμένο με τον αμφιβληστροειδή. Με το πέρας της ηλικίας, όπως γερνούν και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, έτσι και οι διάφορες δομές του ματιού "εκφυλίζονται". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το υαλοειδές να γίνεται πιο υδαρό, με αποτέλεσμα να χάνει τη σφριγηλότητά του και να αποκολλάται από μόνο του από τον αμφιβληστροειδή.Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Οπίσθια Αποκόλληση Υαλοειδούς.

Συμπτώματα Οπίσθιας Αποκόλλησης Υαλοειδούς

Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς όταν συμβεί μπορεί να προκαλέσει αστραπές ή λάμψεις (φωταψίες) που εμφανίζονται στην περιφερική όραση ή μόνιμες σκιές που ονομάζονται μυωψίες. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στα αδιαφανή τμήματα του υαλοειδούς που παρεμβάλλονται μεταξύ της φωτεινής πηγής και του αμφιβληστροειδούς προκαλώντας σκιές που εμφανίζονται σαν κλωστές ή συννεφάκια ή μικρές μαύρες κουκίδες.

Διάγνωση Οπίσθιας Αποκόλλησης Υαλοειδούς

Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς μπορεί να διαγνωστεί μέσω της εξέτασης της βυθοσκόπησης στη σχισμοειδή λυχνία.

Θεραπεία Οπίσθιας Αποκόλλησης Υαλοειδούς

Η θεραπεία της οπίσθιας αποκόλλησης υαλοειδούς πραγματοποιείται με τη χρήση της υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής), όπου το υαλοειδές αφαιρείται μέσω μικρών εργαλείων που μπαίνουν στο μάτι (βιτρεοτόμος, ενδοφωτισμός, κάνουλα έγχυσης). Συγκεκριμένα, η επέμβαση που πραγματοποιείται για την εξάλειψη των μυωψιών (floaters) ονομάζεται floaterectomy.Οι τομές είναι τόσο μικρές που επουλώνονται, χωρίς τη χρήση ραμμάτων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Νέα τεχνική υαλοειδεκτομής με εργαλείο διαμέτρου 27gauge (27g)

Αποτελεί την πιο πρόσφατη τεχνική βιτρεκτομής, η οποία χρησιμοποιεί ακριβή και λεπτά εργαλεία μικρής διαμέτρου. Η τεχνική αυτή αφορά τη χρήση πολύ μικρών εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν τη γρήγορη επούλωση και αποκατάσταση μετά την επέμβαση. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονής. Μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα μειώνοντας την παρεμβατικότητα που μπορεί να έχει το μέγεθος μιας μεγάλης βελόνας.

Να θυμάστε: Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς δεν οδηγεί σε τύφλωση. Ωστόσο στην περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο από τα συμπτώματα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξεταστείτε από έναν οφθαλμίατρο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ρωγμής ή της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, καθώς έχουν παρόμοια συμπτώματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.