Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μία εκφυλιστική νόσος του κερατοειδούς, κατά την οποία ο κερατοειδής λεπταίνει προοδευτικά και σχηματίζεται εξόγκωμα κωνοειδούς μορφής. Αυτό το σχήμα, εμποδίζει την εστίαση του φωτός ακριβώς επάνω στην ωχρά κηλίδα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, ο κώνος γίνεται όλο και πιο μεγάλος, προκαλώντας θολή και παραμορφωμένη όραση.

 

Εξαιτίας του ακανόνιστου σχήματος του κερατοειδούς, οι ασθενείς με κερατόκωνο έχουν συνήθως υψηλή μυωπία και υψηλό αστιγματισμό, ο οποίος δεν διορθώνεται με γυαλιά. Ο κερατόκωνος πολλές φορές είναι κληρονομικός και συμβαίνει συνήθως και στα δύο μάτια.

 

Συμπτώματα του κερατόκωνου

  • Μυωπία
  • Αστιγματισμός
  • Θολή όραση (ακόμα και φορώντας γυαλιά ή φακούς επαφής)
  • Εκτυφλωτικό φως το βράδυ
  • Φωτοευαισθησία
  • Συχνές αλλαγές της συνταγής των γυαλιών και των φακών επαφής

Διάγνωση του κερατόκωνου

Η διάγνωση του κερατόκωνου γίνεται συνήθως όταν οι ασθενείς φτάνουν περίπου στην ηλικία των 20 ετών. Σε άλλους εξελίσσεται προοδευτικά με την πάροδο των δεκαετιών και σε άλλους η εξέλιξη φτάνει μέχρι ένα σημείο και σταματά.

Ο κερατόκωνος, συνήθως δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι μέχρι τα τελικά στάδιά του. Σε κάποιες περιπτώσεις το σχήμα του κώνου είναι ορατό από τον παρατηρητή όταν ο ασθενής κοιτά προς τα κάτω, κρατώντας ψηλά το άνω βλέφαρο. Κοιτώντας προς τα κάτω, το κάτω βλέφαρο δεν έχει πια τοξοειδές σχήμα, αλλά γωνειώδες.

Η ειδική εξέταση του κερατοειδούς, που ονομάζεται τοπογραφία, δίνει πληροφορίες με πολλές λεπτομέρειες για το σχήμα του κερατοειδούς και χρησιμοποιείται για να εντοπιστεί και να καταγραφεί η πρόοδος/εξέλιξη της νόσου. Επίσης, το παχύμετρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί το πάχος του κερατοειδούς.

Θεραπεία του κερατόκωνου

Η κύρια θεραπεία του κερατόκωνου είναι η χρήση ημίσκληρων (RGP) φακών επαφής. Επειδή αυτός ο τύπος φακών επαφής δεν είναι ελαστικός, επιφέρει μια λεία, ομαλή επιφάνεια. Ωστόσο, εξαιτίας του ακανόνιστου σχήματος του κερατοειδούς, αυτοί οι φακοί επαφής μπορεί να είναι πολύ δύσκολοι στην εφαρμογή. Αυτή η διαδικασία απαιτεί συχνά αρκετό χρόνο και πολύ υπομονή.

Όταν η όραση επιδεινώνεται τόσο σε σημείο που η χρήση των φακών επαφής δεν προσφέρει ικανοποιητική όραση, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει μεταμόσχευση του κερατοειδούς.

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.