Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Υποτροπιάζουσα Απόπτωση Επιθηλίου

Η υποτροπιάζουσα απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς, είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια οξέων συμπτωμάτων σε έναν από τους δύο οφθαλμούς, τα οποία προκαλούνται από την αυτόματη απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς (αυτόματη απόπτωση της πιο επιφανειακής στιβάδας του κερατοειδούς). Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσφυση του επιθηλίου του κερατοειδούς με την υποκείμενη μεμβράνη του κερατοειδούς είναι χαλαρή.

 

Ο κερατοειδής επουλώνεται συνήθως μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, αλλά το επεισόδιο αυτό έχει την τάση να υποτροπιάζει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα που μπορεί να ποικίλουν από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες αργότερα.

Αιτίες Υποτροπιάζουσας Απόπτωσης του Επιθηλίου

Η πιο συχνή αιτία της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς είναι ένας μικρός τραυματισμός του κερατοειδούς που συνέβη κατά το παρελθόν (π.χ. με το δάκτυλο ενός μικρού παιδιού ή με κάποιο φυτό).

Άλλες αιτίες, είναι δυστροφίες του κερατοειδούς (δυστροφία της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου του κερατοειδούς), ο διαβήτης και η ξηροφθαλμία.

Συμπτώματα Υποτροπιάζουσας Απόπτωσης του Επιθηλίου

Τα συμπτώματα κατά την διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου είναι αίσθημα ξένου σώματος, έντονος πόνος, ερυθρότητα, δακρύρροια και ευαισθησία στο φως και εμφανίζονται συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση το πρωί.

Θεραπεία Υποτροπιάζουσας Απόπτωσης του Επιθηλίου

1. Συντηρητική θεραπεία

  • Πιεστική επίδεση του οφθαλμού σε συνδυασμό με τη χρήση αντιβιοτικής οφθαλμικής αλοιφής.
  • Υπέρτονο διάλυμα NaCl 5% (διάρκεια θεραπείας από εβδομάδες μέχρι μήνες).
  • Τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής.

2. Επεμβατική θεραπεία

  •  Επιφανειακή απόξεση του επιθηλίου του κερατοειδούς (απλή επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο κατά την οποία το χαλαρό τμήμα του επιθηλίου αφαιρείται).
  • Νύξεις στο πρόσθιο στρώμα του κερατοειδούς (με την τεχνική αυτή γίνονται μικρές νύξεις στο πρόσθιο τμήμα του κερατοειδούς με σκοπό να βελτιώσουν την πρόσφυση του χαλαρού επιθηλίου στην υποκείμενη στιβάδα του κερατοειδούς).
  • Φωτοθεραπευτική κερατεκτομή με τη χρήση του Excimer laser.

 


 

 

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.