Στείλτε μας τα Σχόλα σας
Υαλοειδοωχρική έλξη

Ωχρά κηλίδα και υαλοωχρική έλξη:

Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα, η οποία αποτελεί έναν λεπτό ιστό στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Χαρακτηρίζεται ως το πιο ευαίσθητο τμήμα του αμφιβληστροειδή.

Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την απόδοση της όρασης, που χρησιμοποιούμε όταν διαβάζουμε ή εκτελούμε λεπτομερείς εργασίες.

Η υαλοωχρική έλξη προκαλείται όταν το υαλοειδές συρρικνώνεται και τραβά μακριά την ωχρά κηλίδα. Αυτό συμβαίνει σε όλους αργά ή γρήγορα και με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε άτομο.

 

Διάγνωση της υαλοωχρικής έλξης

Μια προσεκτική εξέταση του αμφιβληστροειδή μπορεί να αποκαλύψει σημάδια υαλοωχρικής έλξης, συμπεριλαμβανομένης της ανύψωσης του αμφιβληστροειδή και της συσσώρευσης υγρού στις περιοχές του αμφιβληστροειδή που έλκεται.

Ειδικές εξετάσεις, όπως η φωτογραφική εκτίμηση της αιματικής ροής του αμφιβληστοειδή με ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού υγρού καθώς και η τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT), μπορούν να μας βοηθήσουν στη διάγνωση και το ποσοτικό προσδιορισμό της υαλοωχρικής έλξης.

Αντιμετώπιση υαλοωχρικής έλξης

Σε περιπτώσεις όπου η υαλοωχρική έλξη έχει αφήσει ανεπηρέαστη την όραση δεν είναι απαραίτητη καμία θεραπεία. Είναι όμως απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση για τον έλεγχο της προόδου της.

Σε περιπτώσεις όμως όπου το υαλοειδές συρρικνώνεται και η όραση επιδεινώνεται, τότε πρέπει να συνιστάται η χειρουργική επέμβαση, λεγόμενη υαλοειδεκτομή για να μπορέσει ο χειρουργός να απελευθερώσει την έλξη που δημιουργήθηκε.

Είναι μία ανώδυνη χειρουργική επέμβαση η οποία δεν απαιτεί την ολονύκτια παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο και εκτελείται με τοπική αναισθησία.

Ο χειρουργός, με τη χρήση ειδικών λεπτών εργαλείων αφαιρεί τις μεμβράνες που βρίσκονται στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

Τέλος, το Jetrea αποτελεί μια νέα θεραπεία η οποία υπόσχεται να επιλύσει το πρόβλημα ασθενών με υαλοωχρική έλξη. Το Jetrea είναι ενέσιμο σκεύασμα που βοηθάει να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με υαλοωχρική έλξη

Βελτίωση όρασης μετά από επέμβαση υαλοωχρικής έλξης

Το ποσοστό της όρασης που αποκαθιστάται μετά από επέμβαση υαλοωχρικής έλξης εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης και το πόσο καιρό ήταν παρούσα η υαλοωχρική έλξη πριν την επέμβαση.

Οι ασθενείς μετά ανακτούν σταδιακά την χαμένη τους όραση σε βάθος χρόνου, εβδομάδων έως και μηνών.

 

 

Αρχική

Ο Γιατρός

Υπηρεσίες

Παθήσεις

Συνέδρια - Δημοσιεύσεις

Ενημέρωση

Επικοινωνία

Ποσοστά Επιτυχίας

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Τελική αποκατάσταση → 98,7%!

Οπή Ωχράς Κηλίδας Τελική
αποκατάσταση → 100%!

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη → Τελική Αποκατάσταση 100%!
Τμηματική Οπή Μερικού Πάχους → έρευνα σε εξέλιξη, σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

 

Περισσότερα

Πρότυπο Oφθαλμολογικό Kέντρο

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας, για ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα και βίντεο μας
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 210 7212200

Κινητό: +30 210 7212201

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 66, Αθήνα

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.