logo

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση φαίνεται να προστατεύει το οφθαλμικό σύστημα από την ανάπτυξη γλαυκώματoς.

 

Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του European for Vision and Eye Research, έδειξε ότι η εμφάνιση του γλαυκώματος ήταν κατά 70% μειωμένη στα άτομα που έτρωγαν συχνά καρότα, λαχανικά και ροδάκινα.

Η έρευνα αυτή έρχεται όμως σε αντίθεση με μια πολύ επιδημιολογική έρευνα που έγινε το 2003 και υποδείκνυε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της διατροφής με το γλαύκωμα.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο έρευνες παρουσιάζουν τρωτά σημεία. Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη περιλάμβανε μόνο γυναίκες στο δείγμα της, ενώ η παλαιότερη είχε στηριχθεί σε απαντήσεις των συμμετεχόντων χωρίς όμως αυτοί να εξεταστούν. Μια τέτοια έρευνα είναι αντικειμενικά δύσκολη καθώς θα πρέπει να εξεταστούν πολλές παράμετροι.

Αν και ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών δείχνει ένα πολύπλευρο όφελος για την συνολικότερη υγεία του οργανισμού, χρειάζεται μια πιο διεξοδική έρευνα γύρω από την επίδραση που έχουν στο οφθαλμικό σύστημα, τόσο συνολικά όσο και έναντι συγκεκριμένων παθήσεων