logo

Μετά τη ζεστή και μερικώς πιο ξηρή καλοκαιρινή περίοδο, τα μάτια μας είναι κουρασμένα και στεγνά, και αυτή τη φορά περιμένουμε νέους κινδύνους και ασθένειες την εποχή του φθινοπώρου. Παρόλο που το φθινόπωρο θεωρείται μια εποχή που αποτελείται μόνο από βροχή και κιτρίνισμα φύλλων, δεν πρέπει να αγνοήσουμε, ειδικά στη χώρα μας, ότι η περίοδος του φθινοπώρου είναι η περίοδος κατά την οποία οι αλλαγές αέρα παρατηρούνται συχνότερα και, κατά συνέπεια, τα προβλήματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό εμφανίζονται περισσότερο. Μαζί με το ανώτερο αναπνευστικό και τα μάτια μας επηρεάζονται αυτή την εποχή.

Οι αδενοϊικές λοιμώξεις, οι οποίες συνήθως εμφανίζουν σημάδια κρυολογήματος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στα μάτια και ακόμη και μόνιμες διαταραχές της όρασης. Το πρωί μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που ονομάζεται αδενοϊική επιπεφυκίτιδα. Αυτή η ασθένεια, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστο περιβάλλον. Μπορεί να προσβάλλει όλη την οικογένεια χάρη στα προσωπικά είδη που χρησιμοποιούνται και με την πάροδο του χρόνου εμφανίζεται η ίδια κατάσταση και στα δύο μάτια, που μπορεί να οδηγήσει το άτομο να απομακρυνθεί τόσο από την κοινωνική του ζωή όσο και από την επιχειρηματική του ζωή για μερικές μέρες. Στις πιο προχωρημένες ιογενής επιπεφυκίτιδες, μπορεί να προκληθεί θόλωση στην όραση και μείωση της. Για το λόγο αυτό, τα άτομα που πιστεύουν ότι έχουν επιπεφυκίτιδα ή έχουν παρόμοια συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθούν στον οφθαλμίατρο τους και να υποβληθούν σε θεραπεία και παρακολούθηση μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Η ξηροφθαλμία, η οποία έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας, είναι συχνή στη χώρα μας, λόγω του κλίματος. Τα smartphone, τα tablet και οι οθόνες υπολογιστών που χρησιμοποιούμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η μεγαλύτερη αιτία ξηρότητας των ματιών. Η μείωση του αντανακλαστικού μας βλεφαρίσματος χωρίς να το καταλάβουμε και η αύξηση του χρόνου οπτικής επαφής με τον αέρα είναι οι κύριοι παράγοντες. Λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο και το γεγονός ότι οι χώροι εργασίας αρχίζουν να λειτουργούν πιο εντατικά, το φθινόπωρο μπορούμε να πούμε ότι είναι μια περίοδος που η ξηροφθαλμία κορυφώνεται. Αίσθημα καύσου, τσούξιμο, αίσθηση άμμου στο μάτι, κόπωση στα μάτια και δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών το πρωί, είναι μερικά από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και μείωση της. Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μας, είναι η λύση και στο πρόβλημα αυτό!

Τέλος, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι πιο συχνή τους ανοιξιάτικους μήνες, παρουσιάζεται έντονα και το φθινόπωρο. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι πιο συχνή τις εποχές που οι καιρικές αλλαγές είναι έντονες, συνήθως εκδηλώνεται με ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια σε άτομα που έχουν εγγενή αλλεργία ή προδιάθεση για αλλεργικές ασθένειες. Ακόμα κι αν η εφαρμογή κρύου νερού παρέχει κάποια άνεση, εάν ο παράγοντας που προκαλεί την αλλεργία δεν εξαλειφθεί, δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση. Δεδομένου ότι η αιτία είναι δύσκολο να απαλειφθεί, εφαρμόζονται θεραπείες που βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, το συνεχές και σοβαρό τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα στα μάτια. Γι’αυτό και σ’αυτήν την περίπτωση ο μόνος κατάλληλος για να σας βοηθήσει είναι ο οφθαλμίατρος σας, ο οποίος με την σωστή παρακολούθηση θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή, που θα βελτιώσει ή θα απαλείψει το όποιο σύμπτωμα.